"Златен глобус" за преминал Южния полярен кръг с плуване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:10 / 10.12.2008
349
25-годишният Румен Грозев е определен за носител на тазгодишната преходна награда "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". Тя се връчва за най-добро българско морско ветроходно постижение през годината и е учредена в памет на кап. Георги Георгиев, който е първият българин извършил околосветско плаване с ветроходна яхта "Кор Кароли" през 1976/77 г. Грозев е удостоен с отличието за участието му като първи помощник шкипер на ветроходна яхта "Euronav Belgica" в международна антарктическа експедиция "In the Wake of Belgica", посветена на 110-годишнината от достигането на белгийския мореплавател Адриен дьо Гарлаж до Антарктида. Тричленният екипаж извършва преход от Нюпорт (Белгия) до Ушуайа (Аржентина) и от там с присъединилите се още четирима души отива до бреговете на Антарктида за времето от 6 октомври 2007 до 21 януари 2008 г. Любопитното е, че Грозев е преминал границата на полярния кръг на Южния полюс с плуване. Естествено, Румен е бил в неопренов костюм, тъй като температурата е била около 0-1 градуса. Варненецът, който е възпитаник на ВВМУ "Н. Вапцаров", е преборил точно 32-ма кандидати от четири държави, за да бъде първи помощник на шкипера на яхтата в това екстремно преживяване.
Той пребори още пет кандидатури за "Златния глобус". Първата е на яхта "Le Bateau" със шкипер Кирил Киров и екипаж Камен Шипков за плаването им от о-в Тортола (Британски Вирджински о-ви), през Азорските острови и Средиземно море до Поморие (15 май-12 юли). Яхта "Изумруден сън" със шкипер Васил Василев и екипаж Сърница Василева и Елка Василева пък се кандидатира за трофея заради плаването си от Картагена (Испания) през Канарите и Зелени нос, Карибските острови и обратно до Азорските острови (7 май 2007 - 20 юни 2008 г.). Яхта "Folie a Deux" с шкипер Константин Заимов и екипаж от трима души за плаването им пък направиха плаване от Ню Йорк до Царево (24 април-27 юли), с което също се кандидатираха за отличието. 12-ото място на олимпийските игри на сърфистката Ирина Константинова също бе сред предложенията, а последната кандидатура бе на Михаил Копанов, който се класира на второ място на световното първенство за ветерани в клас "Фин", където конкуренти му бяха 228 състезатели от 26 страни.
Наградата ще бъде връчена на традиционната церемония на 20 Декември от 18 ч. в Гранд хотел "Варна".


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).