Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
Никола Спасов на 50 г.: Пожелавам си да стана по-добър треньор, отколкото бях като играч
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 15.12.2008Коментари (0)1543
© Михаил Дечев
Старши треньорът на футболен клуб Черно море Никола Спасов Никола Спасов навършва 50 години днес. Към настоящия момент бившият нападател води много успешно тима на "моряците", които след 15 есенни кръга са на четвърто място в класирането и бяха на крачка да "хвърлят бомбата" на евротурнирите с изхвърлянето на Щутгарт от Купата на УЕФА.
Наставникът признава, че досега винаги се е чувствал отлично, но в момента е отпаднал заради операцията, която претърпя преди известно време. "Това е само моментно състояние. Иначе не чувствам годините. Не мога да повярвам, че съм на 50, за мен все едно не са минали. Винаги съм се чувствал в добро здраве", откровен е Спасов.
Въпреки, че ежедневието му е свързано с футбол и дълги години си е изкарвал хляба на терена, наставникът не обича да рита топката в свободното си време. Категоричен е, че прави това единствено, когато се налага по време на тренировъчния процес. "Не се чувствам добре физически, за да играя футбол. Други спортове мога да играя, но също не обичам да го правя. Иначе разпускам с доста други неща. Обичам морето, Варна, курортите. Харесвам разх
© Михаил Дечев
одките, често ходя на басейни, лятото по плажове", споделя треньорът.
Като футболен човек, често гледа мачове. Любими са му английското и испанското първенство. "Нямам любим отбор. Харесвам качествения футбол и затова предпочитам да гледам големите отбори - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Арсенал, Челси. Това са клубовете с добри състезатели, които наистина играят качествен и красив футбол. Испанското първенство също ми харесва. В тези две държави нивото е високо главно заради добрите чужденци. В никакъв случай в една Англия например качеството не е заради местните играчи. На португалския футбол не съм почитател, въпреки че съм бил доста години в тази страна - общо 15. Няма нищо общо с испанския", смята 50-годишният специалист.
Връщайки се назад в годините, най-добрите му спомени от футболната му кариера са свързани с шампионската титла, която печели на 20 години с екипа на Локомотив (София), достигането до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА, както и третото място един сезон след това. "Не бях кой знае какъв голям състезател, но смятам, че играх добър футбол. Бях доста години и в чужбина. Като цяло съм се докоснал до големия футбол, но не съм бил звезда. Затова се надявам в треньорската си кариера да стана по-добър отколкото бях като футболист", пожелава си треньорът.
Споделя, че най-неприятният момент от футболната му кариера е когато е трябвало да премине от състезател към треньор. "Тогава две години бях без работа. Тежък период. Най-неприятното нещо след здравето е да останеш без работа. На практика прекратих кариерата си на 35 години след като кракът ми бе счупен. Това ми беше последното участие в България, беше някъде в началото на шампионата. После отидох в "Б" група в Португалия. Бях и две години в Испания регионален треньор. Насъбраха ми се около 15 години като емигрант в Португалия и Испания. За последно бях помощник на мой испански колега през сезон 2000/01. След това нямах работа и се завърнах", разказва Никола Спасов.
Категоричен е, че не иска да сменя Черно море с друг отбор. "Аз и като футболист винаги се връщах тук. Бях и помощник-треньор през 90-те години на Стефан Богомилов, после на Петко Петков".
Най-добрият футболист, с който той е играл е покойният Начко Михайлов, легендата на Локомотив (Сф). "Уникален футболист. Той ми остави най-дълбок спомен с играта си. Три сезона съм бил около него. С по-добър футболист не съм работил. Като треньор пък е нормално да посоча тези момчета, с които работя в
© Михаил Дечев
момента. Достатъчно играчи от настоящия ми тим се отличават. Сашо Александров и Милен Петков имат изключителни качества. Това са доказани футболисти, играли в чужбина и в националния отбор", споделя наставникът.
През настоящото първенство Никола Спасов победи в една от най-трудните си битки - да спечели привържениците на Черно море на своя страна. Откакто той пое клуба неведнъж част от феновете го освиркваха на всеки мач. След страхотните резултати и красивата игра, която показват подопечните му през есента, той вече е аплодиран от трибуните. "Доволен съм, че всичко това приключи. Беше страшно тежко. Продължи един пълен сезон. Непрекъснато трябваше да търпя отношението на публиката към мен. Затова съм изключително благодарен на шефовете на клуба, които застанаха много сериозно зад гърба ми. Дадоха ми сила, увереност и вяра да продължа да работя и по същия начин. Не се повлияха от мнението на публиката", признава наставникът.
Накрая признава, че е особен човек. "Не съм много лесен характер. Мога да кажа, че съм упорит и твърдоглав. Държа на моето мнение", завършва юбилярят.


ВИЗИТКА

Никола Спасов е роден на 15 декември 1958 г. Кариерата му като футболист започва в Локомотив (София). С екипа на столичните "железничари" Спасов има 53 мача. Тимът спечелва шампионската титла през сезон 1977/78, когато треньор е Васил Методиев-Шпайдела. В шампионския състав на Локото тогава са футболисти като Румен Горанов, Никола Донев, Боко Димитров, Йордан Стойков, Георги Бонев, Венци Арсов, Ради Здравков, Трайко Соколов, Ангел Колев, Бойчо Величков и Атанас Михайлов. През следващия сезон "железничарите" стават трети в България.
Преди да акостира в Черно море Спасов защитава цветовете на русенския Дунав. Играе там близо 70 мача, в които отбелязла 30 попадения. Негови съотборници са Йордан Филипов, Никола Христов, Мирослав Миронов, Боби Стоянов, Георги Тодоров и др. На стадион "Тича" във Варна идва през 1983 г. и играе в три последователни сезона. Участва в 84 от 90-те възможни мача, в които отбелязва 46 гола. През лятото на 1986 г. е привлечен в Левски, където играе един мач и половина в турнира "Интертото". "Сините" обаче го освобождават и той се пуска през есента за Спартак (Вн). В този клуб нападателят записва 12 мача с девет гола. След това заминава за Португалия, където остава няколко години. През сезон 1993/94 отново играе в Черно море, но записва само 12 мача с четири гола. Тогава Спасов е сполетян от ужасна контузия - първият бразилски футболист в България Руджерио Перейра от Славия му чупи крака.
Като треньор за първи път води Черно море самостоятелно на 11 март 2006 г. при загубата с 0:1 от Славия в София. След това е назначен Ясен Петров, а Спасов е утвърден на поста след неговата оставка. Той тима в последния кръг на сезон 2007/08 при успеха с 2:1 над Рилски спортист. Оттогава води отбора в още 45 срещи.
С 50-те си гола за "моряците" Никола Спасов е на шесто място във вечната ранглиста на клуба, а с 96-те си двубоя със зелено-белия екип е сред първите 50 по участия.

Източник: Александър Дечев, в-к "Позвънете Новини"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: