Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
Радионов: Трябва да изградим по-силен отбор от този през 2000 г.
Автор: Екип Varna24.bg 22:10 / 18.12.2008Коментари (0)636
© Sportal.bg
Плеймейкърът на Евроинс Черно море и национал на България Юлиян Радионов е добре познат на баскетболната ни общественост. Гардът, който започва своята кариера в родния Черноморец, от години е един от най-популярните състезатели в родния шампионат на този пост, а от началото на сезона отново облече екипа на "моряците" след 8-годишно прекъсване. Националът бе част от победния европоход на България в квалификациите през септември а през 2005-а бе в състава на Росен Барчовски на Европейското първенство в Сърбия и Черна гора. Радионов бе част от успехите на един от най-силните отбори на Черно море за последните две десетилетия, в който играеха още Тодор Стойков, Кийт Хюз, Юри Шишков и др. Впоследствие националът премина в Лукойл Академик (2001-2005), като на три пъти вдигна титлата с екипа на "студентите". През лятото на 2005-а играчът премина в столичния Левски и носи екипа на „сините” в продължение на 3 години. Два дни преди безспорното дерби между Черно море и Левски от XI кръг на първенството Юлиян Радионов бе любезен да отговори на въпросите на Sportal.bg:

- Изминаха повече от два месеца след завръщането ти в редиците на Черно море. Как намираш обстановката в тима след толкова години извън него?

- Оценявам я като напълно нормална. Работи се на високо професионално ниво, но аз така или иначе не съм очаквал да бъде по-различно.

- Ръководството на клуба разчита на настоящия сезон да бъде първа крачка към окончателно възстановяване позициите на варненския баскетбол. Имате ли според теб сили за три финала през тази година?

 

- Според мен, особено в последните години, Варна винаги е имала традиционно силни позиции в българския баскетбол. Независимо от това дали чрез покупка на чужди състезатели или разчитайки и налагайки млади момчета, създадени от собствената школа на клуба. Относно трите финала - времето ще покаже дали имаме сили или не. Аз знам със сигурност, че ще е много трудно и това ме мотивира допълнително.

- Вече постигнахте една победа в шампионата срещу прекия конкурент за второто място Левски. Какво очакваш от предстоящия сблъсък с тима на Константин Папазов?

- Очаквам да изиграем един хубав мач с повече баскетболни достойнства, присъщи за сблъсъка между тези два отбора и се надявам да победим. Това, че съумяхме да спечелим в София в никакъв случай не означава, че ще ни бъде лесно във Варна. Мисля, че всички в нашия клуб осъзнават напълно това. В интерес на истината ни предстои доста труден мач.

- Варна е един от най-баскетболните градове в България, а феновете на Черно море са едни от най-запалените по играта и горещо подкрепят своите любимци. Да очакваме ли спектакъл в събота вечер в зала "Христо Борисов"?

- Искрено се надявам да задоволим високите претенции на варненската публика. Наясно съм обаче, че без да победим това е невъзможно да се случи.

- Последните 3 сезона носеше екипа именно на Левски, но това лято напусна "сините". С какъв заряд са изпълнени сблъсъците срещу бившите ти съотборници?

 

- Смяната на отбори е нещо напълно нормално и мисля, че в последните години се приема така дори и от най ревностните фенове на отборите във всеки колективен спорт. Аз играя винаги за победа, независимо екипа на кой клуб нося. Настройката ми за мача в събота няма да е по-различна. За мен най-важното е да изпълня треньорските указания и да спечелим.

- Равносметката от трите ти сезона за Левски са два бронзови медала от шампионата и един финал за Купата. Какво си пожелаваш да постигнеш оттук нататък с екипа на "моряците"?

- Бих казал, че съм доволен от престоя си в Левски, но тежката контузия на ахилеса ме изхвърли от игрището за доста дълъг период от време. За съжаление тя ми попречи да дам всичко, на което съм способен и да бъда по-полезен на отбора. Относно пожеланията, всичко което искам е да съм здрав, останалото зависи от мен и от съотборниците ми. В случай, че съумеем да бъдем отбор, в пълния смисъл на думата, до края на сезона, съм убеден че ще постигнем значими успехи.

- От този сезон начело на тима е млад специалист като Даниел Димитров. Как определяш съвместната ви работа до момента?

- Не искам да давам оценки на треньора си, би трябвало да е обратното. Това, което мога да кажа за Даниел е, че работи професионално и на високо ниво. Това че е млад треньор има своите предимства и той ги използва умело.

- От 1-2 години в тима на Черно море биват налагани талантливи баскетболисти от школата на тима като Александър Янев, Тихомир Желев и Николай Колев. Как оценяваш досегашното им представяне в първенството и израстването им като цяло?

- Налагането на млади баскетболисти е било приоритет на варненци, не само в последните 1-2 години и това е нещо, което им прави чест и с което могат да се гордеят. Младите момчета са много талантливи, но най-доброто им качество е трудолюбието. Те са по цял ден в залата и аз мисля, че ако продължават по същия начин ще имат много добро баскетболно бъдеще.

- През този сезон Черно море е един от силно представящите отбори в Еврохолд Балканска лига. На какво ниво според теб е турнирът и има ли потенциал да се наложи през следващите години?

- Мисля, че идеята за Балканската лига е добра и има бъдеще. Организацията е добра. И все пак това е първата година на тази надпревара и е нормално да има неща за изглаждане. Определено бих казал, че турнирът е на добро ниво. Участието на Евроинс Черно море в него ще е доста ползотворно и ще ни помогне да изградим по-силен и по-обигран отбор.

- Ти бе част от един от най-силните отбори на Черно море за всички времена. Какво е необходимо, за да бъде сглобен стабилен тим, какъвто представляваше отборът от морската столица по времето когато в него още бяхте с Тодор Стойков, Юрий Шишков и Кийт Хюз?

- Необходими са съвкупност от много неща. Тогава отборът беше наистина добре окомплектован и много силен, но ние трябва и се стремим да изградим по силен отбор от този от 2000 година. Дано успеем.

- Какви са според теб шансовете на България на предстоящия форум в Полша с оглед групата, в която попаднахме?

- Мисля че имаме своите шансове. До каква степен и колко големи са те не мога да посоча със сигурност, но най важното е, че вече вярваме, че е възможно да постигнем нещо по съществено. Безспорно причината за това се казва Пини Гершон.

- С два от съперниците – Турция и Украйна играхме и на Евробаскет 2005, когато бе част от тима, воден от Росен Барчовски. Не е ли време за реванш с оглед загубите, които претърпяхме тогава?

- Не мисля, че правилният подход, в срещите с тези отбори, би бил търсенето на реванш. Имаме щастието да работим с невероятен треньор, сигурен съм, че той знае как, ние трябва само да изпълним, това което той изисква от нас.

Източник: Sportal.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: