Радионов: Трябва да изградим по-силен отбор от този през 2000 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:10 / 18.12.2008
636
Плеймейкърът на Евроинс Черно море и национал на България Юлиян Радионов е добре познат на баскетболната ни общественост. Гардът, който започва своята кариера в родния Черноморец, от години е един от най-популярните състезатели в родния шампионат на този пост, а от началото на сезона отново облече екипа на "моряците" след 8-годишно прекъсване. Националът бе част от победния европоход на България в квалификациите през септември а през 2005-а бе в състава на Росен Барчовски на Европейското първенство в Сърбия и Черна гора. Радионов бе част от успехите на един от най-силните отбори на Черно море за последните две десетилетия, в който играеха още Тодор Стойков, Кийт Хюз, Юри Шишков и др. Впоследствие националът премина в Лукойл Академик (2001-2005), като на три пъти вдигна титлата с екипа на "студентите". През лятото на 2005-а играчът премина в столичния Левски и носи екипа на „сините” в продължение на 3 години. Два дни преди безспорното дерби между Черно море и Левски от XI кръг на първенството Юлиян Радионов бе любезен да отговори на въпросите на Sportal.bg:

- Изминаха повече от два месеца след завръщането ти в редиците на Черно море. Как намираш обстановката в тима след толкова години извън него?

- Оценявам я като напълно нормална. Работи се на високо професионално ниво, но аз така или иначе не съм очаквал да бъде по-различно.

- Ръководството на клуба разчита на настоящия сезон да бъде първа крачка към окончателно възстановяване позициите на варненския баскетбол. Имате ли според теб сили за три финала през тази година?

 

- Според мен, особено в последните години, Варна винаги е имала традиционно силни позиции в българския баскетбол. Независимо от това дали чрез покупка на чужди състезатели или разчитайки и налагайки млади момчета, създадени от собствената школа на клуба. Относно трите финала - времето ще покаже дали имаме сили или не. Аз знам със сигурност, че ще е много трудно и това ме мотивира допълнително.

- Вече постигнахте една победа в шампионата срещу прекия конкурент за второто място Левски. Какво очакваш от предстоящия сблъсък с тима на Константин Папазов?

- Очаквам да изиграем един хубав мач с повече баскетболни достойнства, присъщи за сблъсъка между тези два отбора и се надявам да победим. Това, че съумяхме да спечелим в София в никакъв случай не означава, че ще ни бъде лесно във Варна. Мисля, че всички в нашия клуб осъзнават напълно това. В интерес на истината ни предстои доста труден мач.

- Варна е един от най-баскетболните градове в България, а феновете на Черно море са едни от най-запалените по играта и горещо подкрепят своите любимци. Да очакваме ли спектакъл в събота вечер в зала "Христо Борисов"?

- Искрено се надявам да задоволим високите претенции на варненската публика. Наясно съм обаче, че без да победим това е невъзможно да се случи.

- Последните 3 сезона носеше екипа именно на Левски, но това лято напусна "сините". С какъв заряд са изпълнени сблъсъците срещу бившите ти съотборници?

 

- Смяната на отбори е нещо напълно нормално и мисля, че в последните години се приема така дори и от най ревностните фенове на отборите във всеки колективен спорт. Аз играя винаги за победа, независимо екипа на кой клуб нося. Настройката ми за мача в събота няма да е по-различна. За мен най-важното е да изпълня треньорските указания и да спечелим.

- Равносметката от трите ти сезона за Левски са два бронзови медала от шампионата и един финал за Купата. Какво си пожелаваш да постигнеш оттук нататък с екипа на "моряците"?

- Бих казал, че съм доволен от престоя си в Левски, но тежката контузия на ахилеса ме изхвърли от игрището за доста дълъг период от време. За съжаление тя ми попречи да дам всичко, на което съм способен и да бъда по-полезен на отбора. Относно пожеланията, всичко което искам е да съм здрав, останалото зависи от мен и от съотборниците ми. В случай, че съумеем да бъдем отбор, в пълния смисъл на думата, до края на сезона, съм убеден че ще постигнем значими успехи.

- От този сезон начело на тима е млад специалист като Даниел Димитров. Как определяш съвместната ви работа до момента?

- Не искам да давам оценки на треньора си, би трябвало да е обратното. Това, което мога да кажа за Даниел е, че работи професионално и на високо ниво. Това че е млад треньор има своите предимства и той ги използва умело.

- От 1-2 години в тима на Черно море биват налагани талантливи баскетболисти от школата на тима като Александър Янев, Тихомир Желев и Николай Колев. Как оценяваш досегашното им представяне в първенството и израстването им като цяло?

- Налагането на млади баскетболисти е било приоритет на варненци, не само в последните 1-2 години и това е нещо, което им прави чест и с което могат да се гордеят. Младите момчета са много талантливи, но най-доброто им качество е трудолюбието. Те са по цял ден в залата и аз мисля, че ако продължават по същия начин ще имат много добро баскетболно бъдеще.

- През този сезон Черно море е един от силно представящите отбори в Еврохолд Балканска лига. На какво ниво според теб е турнирът и има ли потенциал да се наложи през следващите години?

- Мисля, че идеята за Балканската лига е добра и има бъдеще. Организацията е добра. И все пак това е първата година на тази надпревара и е нормално да има неща за изглаждане. Определено бих казал, че турнирът е на добро ниво. Участието на Евроинс Черно море в него ще е доста ползотворно и ще ни помогне да изградим по-силен и по-обигран отбор.

- Ти бе част от един от най-силните отбори на Черно море за всички времена. Какво е необходимо, за да бъде сглобен стабилен тим, какъвто представляваше отборът от морската столица по времето когато в него още бяхте с Тодор Стойков, Юрий Шишков и Кийт Хюз?

- Необходими са съвкупност от много неща. Тогава отборът беше наистина добре окомплектован и много силен, но ние трябва и се стремим да изградим по силен отбор от този от 2000 година. Дано успеем.

- Какви са според теб шансовете на България на предстоящия форум в Полша с оглед групата, в която попаднахме?

- Мисля че имаме своите шансове. До каква степен и колко големи са те не мога да посоча със сигурност, но най важното е, че вече вярваме, че е възможно да постигнем нещо по съществено. Безспорно причината за това се казва Пини Гершон.

- С два от съперниците – Турция и Украйна играхме и на Евробаскет 2005, когато бе част от тима, воден от Росен Барчовски. Не е ли време за реванш с оглед загубите, които претърпяхме тогава?

- Не мисля, че правилният подход, в срещите с тези отбори, би бил търсенето на реванш. Имаме щастието да работим с невероятен треньор, сигурен съм, че той знае как, ние трябва само да изпълним, това което той изисква от нас.

Източник: Sportal.bg


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).