Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
Скандално пропуснаха да уважат Стела Енева на "Спортист на България"
Автор: Екип Varna24.bg 21:50 / 23.12.2008Коментари (0)769
©
Сребърната медалистка в хвърлянето на диск и четвърта в тласкането на гюле от параолимпиадата в Пекин Стела Енева, както и бронзовата медалистка от Пекин в дисциплината хвърляне на копие Даниела Тодорова не бяха уважени на церемонията за Спортист на годината на България за 2008 г. Двете състезателки постигнаха изключителни успехи на Игрите за хора с увреждания, но това явно не се стори достатъчно значимо на организаторите на анкетата.
"Не им искам премиите. Трябваше само да ни споменат и да ни отличат с по една картина. Толкова искаме ние. И ние спортуваме колкото другите. На параолимпиадата 90-хилядният стадион беше препълнен всеки ден. Мисля, че помогнахме за имиджа на България, но така и не бяхме дори споменати на церемонията", оплака се пред "Позвънете Новини" варненката Стела Енева.
Тя е получила поименна покана от организаторите да присъства на церемонията и в момента се ядосва най-много на това. "Защо въобще ме поканиха. Такова отношение към параолимпийците е недопустимо, защото нашите постижения не са по-малко значими и не по-малко изстрадани. Не усещаме никаква подкрепа и това е много обидно", каза още Енева.
Варненката призна, че победителката Румяна Нейкова също й е казала в частен разговор, че това отношение не е нормално. "Руми ми каза, че не е очаквала такова нещо. В момента дори шефът на нашата федерация работи с нея по специализирана лодка за хора с увреждания. Руми можеше да спомене нещо при награждаването й, но я разбирам, тъй като в такава еуфория човек не може да мисли за всичко", смята състезателката, която във Варна бе отличена с наградата за "Спортен дух на годината". Параолимпийката, която през 2009 г. ще отвори фитнес зала за хора с увреждания във Варна, добави, че вече не вярва на думите за стремеж към равнопоставеност и интеграция. "Как да мотивирам аз сега по-младите. Как да им кажа тренирайте и спортувайте. Явно българският народ се сеща за нас само на 3 декември", завърши Енева. Преди седмица Българската параолимпийска асоциация избра за спортист №1 на годината именно варненката, следвана от Даниела Тодорова и Иванка Колева.
Състезателката на варненския клуб Черно море Румяна Нейкова логично бе определена за "Спортист на годината" на България. Тя получи симпатиите на 308-те журналисти, подали гласа си на сайта на "Нове Холдинг" чрез специална анкета. Тя събра 3017 точки и за втори път спечели тази класация след успеха си през 2002 г. На втората позиция тази година остана миналогодишнаа победителка Станка Златева с 2655 точки, а след нея до десетото място се наредиха Кирил Терзиев (борба, 1638), Радослав Великов (борба, 1635), Явор Янакиев (борба, 1548), Петър Стойчев (плуване, 960), Кубрат Пулев (бокс, 805), Григор Димитров (тенис, 783), Димитър Бербатов (футбол, 511) и Веселин Топалов (шахмат, 421).
Треньорът и съпруг на Руми - Свилен Нейков, бе определен за треньор №1 за годината в анкетата на вестник "Труд". На второ място в класацията остана треньорът на националния отбор по борба Симеон Щерев. Четирима негови състезатели взеха медали на олимпиадата в Пекин и напълно заслужено той получи това отличие. Трети остана наставникът на националния отбор по баскетбол Пини Гершон, който класира тима на европейското първенство догодина. На 14-ата позиция от 17 възможни пък завърши старши треньорът на футнболния Черно море Никола Спасов.


Източник: Александър Дечев, в-к Позвънете Новини







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: