Живко Господинов: Няма да сме живи да видим мач Спартак - Черно море с край 5:0

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:51 / 27.01.2009
2367
Няма да изпаднем, бъдете сигурни!, добави бившият национал

Едва ли е нужно да припомняме кой е Живко Господинов. Бившият национал, който най-вероятно е собственик на единствената у нас фланелка на легендата Диего Армандо Марадона, от близо 2 години е извън траекторията на родния си клуб Спартак. С екипа на соколите, Жиката, както го наричат най-близките му, стигна до финалите на световното първенство в Мексико през 1986 г. За изминалата футболна година, предстоящия Конгрес на БФС, позора - 0:5 от моряците и очакванията от пролетния полусезон, Живко Господинов разказва пред Спортния сайт на Варна www.OLE-BG.com.


- Да започнем с оценката Ви за изминалата футболна 2008 година?
- Определено това беше една изключително слаба година за българския футбол. Слабо вътрешно първенство. Станахме свидетели на много разправии и скандали от всякакво естество. Отделно, лицето на родния футбол - националният отбор, също записа срамни резултати, като върхът на сладоледа бе загубата от Сърбия. Резултатът от тази контрола показа къде се намираме.
- 1:6 срещу Сърбия и трите равенства на трикольорите в квалификациите какво показват? Имаме ли шансове за класиране на световните финали в ЮАР?
- На този етап класиране на Мондиал изглежда илюзорно. Материалът, с който ще разполага бъдещият селекционер, и мениджърските интриги ме навяват на мисълта, че нямаме никакви шансове.
- Как бихте охарактеризирали изхвърлянето на ЦСКА от евротурнирите и провалите на Левски там?
- Първенството започна с големия скандал, свързан с ЦСКА. Нещата продължиха с изказванията и амбициите на Левски за пробив в евротурнирите. В крайна сметка се стигна до там, че сините записаха поражения от БАТЕ (Борисов) и Жилина. За мен президентите на двата гранда се занимаваха с всичко друго, но не и с футболната тематика. Общо взето, това, което се случи, бе очаквано.
- А какво е мнението Ви за добрите евромачове на Черно море?
- С риск да ме обвиняват в какво ли не, ще кажа, че Черно море от няколко години насам е единственият отбор в България, който се изкачва стъпка по стъпка към върховете. Отборът играе добре, не се впусква в медийни сензации, без големи изказвания и гръмки обещания. Зелено-белите се развиват. Видяхме Пирин, Локомотив (Мездра) и други отбори, които сгрешиха.
- От доста време насам не коментирате родния си клуб. Ще  запазите ли мълчание и през 2009 година?
- Не искам да коментирам нищо, свързано със Спартак. Това е поради просттата причина, че всяка моя дума са интерпретира по различен начин. Винаги, когато съм казвал нещо в интерес на клуба, се преиначава и се преосмилят думите ми. Това е плод на въображението на хора, на които им е удобно, искат да си живуркат и да си получават заплатите.
- Гледахте ли Дербито на Варна, което завърши с разгром за соколите-0:5?
- Не съм го гледал.
- И все пак, когато научихте резултата, как се почувствахте?
- Това е най-срамната загуба на Спартак за всички времена. Може да загубиш от всеки друг дори и с 15:0, но няма да е толкова обидно, но от Черно море... Навремето и сега се казва: Може и да изпаднем, но трябва да ги бием. Това важи и за двата клуба. Може би за първи път феновете на Спартак реагираха подобаващо. Това, че се говори за отмъщение през пролетния полусезон, не е сериозно. Не мисля, че ще сме живи да видим мач, който ще завърши с такъв резултат в наша полза.
- Не присъствахте на церемонията Футболист на Варна 2008. Каква е причината?
- Първо, бях поканен с SMS и не мисля, че това е най-правилният начин. И това се случва ден преди самата церемония. Според мен тази церемония е нещо много хубаво, но на този етап на фона на нивото на футбола в България е малко нелогично да се определя десетка. Половината от играчите, които попаднаха в десетката, имат само по един полусезон в отборите си. Относно избора за №1 спор няма. Всяка част от тялото на Александър Александров-Алекс е футбол.
- Какво да очакваме от футболната 2009 година?
- За съжаление, идва Конгрес на БФС. Пак се започна с разправии и скандали. Дали е редовен, или не. Явно играят много пари в тази насока и се стигна до тази ситуация.
- Можете ли да определите Конгреса с една дума? Смешен, ненормален или нещо друго?
- Няма как да го определя с една дума. Всичко, което се случи преди самия конгрес, е неразбираемо. Най-смешното, според мен, е, че медиите се насилват да публикуват имената на новите членове на Изпълкома. Самите имена са пагубни, тъй като водещите клубове ще определят правилата. Пак идват далавери. Как един съдия ще свири на малките тимове срещу грандовете? Няма как да стане. Никъде по света изпълкомите не са бъкани от представители на дадени клубове. Явно ние си правим наш футбол, несъобразен с тенденциите.
- За финал на разговора ни, ще стискате ли палци на Спартак да не изпадне?
- Спартак няма да изпадне, бъдете сигурни.
- Битката ще е жестока...
- Жестока, но защо никой не слага Локомотив (Мездра) в зоната на изпадащите? А нещата, които се случват в Ботев? Беласица дали ще се спаси? Не се притеснявайте за Спартак!

Източник: Калоян Златков, в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).