"Спортът срещу насилието" е мотото на Х универсиада във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:03 / 02.04.2009
363
Под мотото "Спортът срещу насилието и агресията" ще протече юбилейното десето издание на варненската универсиада. В нея студентите от Морско училище, Свободния, Икономическия, Техническия и Медицинския университет ще премерят сили в 13 вида спорт. Познатите от минали години дисциплини са футбол, баскетбол, плуване, волейбол, шахмат, табла, пейнтбол, картинг, тенис на маса и лека атлетика, а новите са удбол, тенис на корт и боулинг. Участниците през тази година ще бъдат най-малко 1200, увериха председателите на студентските съвети в петте университета, които организират надпреварата съвместно с общината. Сблъсъците вече текат и ще завършат на 12 април.
Целта на варненската универсиада е популяризиране на масовия непрофесионален студентски спорт. Затова регламентът на турнирите не допуска повече от трима професионални спортисти в даден отбор, като двама са в игра, а един е резерва. В турнира по футбол не се допускат професионални състезатели.
В баскетбола купата ще си оспорват пет мъжки и два женски тима, а в турнира по футбол право на участие имат по два тима от ВУЗ. Плувното състезание ще бъде в три стила плюс смесена щафета, а в турнира по боулинг петте университета ще участват с отбори по 20 състезатели. В атрактивната надпревара по пейнтбол състезателите са още повече на брой, тъй като всеки ВУЗ пуска по пет отбора с по шестима души. За крайното комплексно класиране на учебните заведения ще се вземат първите четири класирали се мъже и жени от всеки университет.
Шефът на отдел "Спорт" към общината Боян Атанасов напомни, че Варна е единствена в България, където се провежда универсиада. Опитът ни обаче е заразил някои други градове с повече от два ВУЗ-а и те са потърсили варненци, за да се ориентират по-добре за това как да организират евентуално бъдещо такова състезание.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).