Божил Колев: Най-силното оръжие на Черно море е стабилността

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:07 / 15.05.2009
798
- Г-н Колев, като легенда и на Черно море, и на ЦСКА, какви са очакванията ви за предстоящия двубой между двата отбора?
- Очаквам да се получи много здрав и завързан мач. И за двата отбора победата е изключително важна и това предвещава хубаво дерби. Със сигурност мача ще бъде много интересен, като се надявам футболните изпълнения да вземат връх и да оставят на заден план битката и защитната игра.
- Имат ли сили и възможности моряците да победят ЦСКА?
- Да определено. От 2 години насам Черно море играе много силно и както ви казах, очаквам много интересен мач. Най-силно впечатление при моряците ми прави непримиримостта. Те винаги излизат за победа и я преследват до последния съдийски сигнал. С всеки изигран мач тимът вдига своята класа и няма да бъде изненада, ако в събота ЦСКА си тръгне победен от Варна.
- Кои са според вас силните и слабите страни на двата отбора?
- За ЦСКА не мога да говоря, тъй като съм нямал възможност да ги гледам на живо и няма как да направя анализ. Най-силното оръжие на Черно море е стабилността, която проявяват през целият сезон. Освен това средната линия на отбора е може би най-силната в България. Вярно сега от състава излязоха заради контузии Илиев и Петков, но пак полузащитата им притежава завидна класа и може да се справи с всеки противников тим у нас. Като слабост мога да посоча нападението. И тук искам да подчертая, че Миро Манолов е страхотен футболист, пред когото има голямо бъдеще. Той обаче няма сериозна конкуренция. Нужен е поне още един футболист от неговата класа, който да го подпомага и двамата да заформят тандем.
- Кое ще реши изхода на дербито?
- Факторите, които ще решат мача са много. Късметът, мобилизацията, самочувствието. Домакинството също може да се окаже решаващ фактор. Публиката на Черно море е темпераментна, а аз съм убеден, че в събота стадиона ще е препълнен. След загубата от Левски смятам, че в редиците на ЦСКА може да се получи лек срив, а и самочувствието им ще бъде понижено. Много важно ще бъде и кой отбор ще издържи на напрежението. В крайна сметка този мач до голяма степен ще реши изхода на шампионата.
- Черно море определено е във възход от няколко години, но срещу Левски и ЦСКА все нещо липсва на моряците за да постигнат пълен успех. Какво е то?
- Ами нужно е време. Отбор все пак се гради няколко години. Черно море върви в правилна посока и не е далеч времето, когато грандовете ще се страхуват от варненския тим. Може би на моряците са нужни и още 1-2 класни футболисти и отборът ще придобие завършен вид. През последните 2-3 сезона Черно море бе на крачка от победите срещу Левски и ЦСКА. Не трябва, обаче да забравяме и друго много важно нещо - съдийството. Всички знаем отлично как се свири на грандовете, особено в София. В крайна сметка, когато се срещнат два равностойни отбора, реферът с няколко отсъждания може да наклони изхода на мача в една от двете посоки. А това често се получава в мачовете на грандовете.
- Защо ЦСКА се представи толкова слабо срещу Левски?
- По този въпрос няма как да бъда компетентен, тъй като не съм в кухнята на отбора. Гледах мача по телевизията и смятам, че  тимът на ЦСКА не бе достатъчно мотивиран за победа. Иначе като цяло за мен армейците са по-добрият от двата отбора. Започнаха добре, имаха предимство, но след това нещо се случи. Позволиха на един Левски в криза да ги победи, за което само са си виновни.
- Удачен ли бе изборът на Любослав Пенев за треньор на ЦСКА?
- След като ръководството на ЦСКА се е спрял на този вариант значи е удачен. Любо е млад треньор и е хубаво, че му се дава шанс. В крайна сметка футбола е игра, която се развива с бързи темпове и е нужно в нея да работят млади специалисти с модерни виждания. Като цяло обаче честите смени са временен вариант. Един треньор има нужда от време за да изгради тим. Трябва да отдадем заслуженото и на Димитър Пенев. Не за първи път му се наложи да спасява положението и той се справи отлично. Пое тима в труден момент, но не му позволи да изпадне в криза, а дори напротив ЦСКА продължи да бъде в челото на класирането.
- Кой заслужава да стане шампион на България и кой да вземе бронзовите медали?
- Отборът, който най-много заслужава да стане шампион е ЦСКА. Въпреки загубата от Левски те си остават най-силния тим в “А” група през този сезон. Аз обаче съм си варненец и се надявам в събота Черно море да победи и да завърши на третото място в класирането. Дори и да загубят във Варна обаче червените ще триумфират с титлата.
- Как оценявате нивото на “А” група през този сезон?
- Първенството е много интересно. Виждате, че до последните кръгове не се знае кой ще е шампион, кой ще играе в евротурнирите и кой ще изпадне. Освен това нивото бавно, но сигурно се покачва. Прогрес има, това е видно. Тук обаче стигаме до болния въпрос с базите. Вече сме в 21-ви век и най-накрая трябва да се намери решение на проблема със стадионите. Защото е срамно при факта, че сме в ЕС да играем на пододни съоръжения. Да не говорим в какви условия се готвят подрастващите. Общо взето тези работи всеки ги говори, но виждате, че нищо не се променя.
- Много ли са уговорените мачове в България?
- Какво да ви кажа. Нека някой да се захване и да докаже поне една уговорка. Ако го направи - добре. Но всичко друго са празни приказки. В крайна сметка изненади се получават. Един отбор не може във всеки мач да излиза мотивиран до краен предел. Това е ясно на всеки, който се занимава с футбол. Все някога се получава подценяване и т.н.
- През последните седмици отново стана актуална темата с чужденците. Ще ги намаляват до 3-ма извън ЕС. “За” или “против” легионерите в “А” група сте?
- Светът вече е отворен за всичко. Ако ръководството на един клуб иска бързи резултати и залага на чужденци, то ще намери вратички в правилника и пак няма да промени политиката си. Да, младите трябва да получават шанс, но това няма да се случи с намаляването на броя на чужденците. Ето примерно Черно море. Клубът има достатъчно средства, но не е пълен с чужденци. Дори напротив. Гръбнакът е изграден от родни футболисти, като в състава залагат и на 2-3 юноши. Всичко зависи от ръководителите на клубовете и тяхното разбиране за футбола. Друг е въпроса, колко са качествени чужденците в България, но за това да му мислят мениджърите, които ги водят и треньорите, които ги привличат.

Източник: Йордан Фотев, "Тема Спорт"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0
»


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).