Живко Великов: Няма смисъл Спартак да остава в А група

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:46 / 27.05.2009
1767
Живко Великов е изпълнителен директор на Спартак (Вн) от края на 2006 г. След мача от ХХVIII кръг на "А" група срещу Черно море той заяви, че напуска клуба. "7 дни спорт" се свърза с Великов. Той коментира положението, в което се намира в момента Спартак, съдийството в България и причините, заради които си тръгва от клуба.

- Господин Великов, какви са причините да напуснете Спартак?

- Вече изгубих желание да се занимавам с футбол. Просто в България няма смисъл. Тук човек не може да се занимава нормално с никакъв вид спорт. Това е и основната причина за решението ми.
- Напускането ви свързано ли е с вероятното изпадане на Спартак в Б група?
- Не, няма нищо общо с това. Тежко ми е, че напускам клуба след толкова време, но просто не искам да си късам нервите повече. Дори фактът, че БФС не се съобрази с трагедията, която ни сполетя (б.р. - катастрофата с треньора Анатоли Кирилов), е доказателство, че нещата скоро няма да се оправят. Човекът е починал, а те не отменят мача и ние не можем да почетем паметта му, а трябва да играем. Няма как да стане.
- Ако Спартак се беше спасил, щяхте ли да преразгледате решението си?
- Не. Отдавна бях замислил да напусна футбола и решението ми нямаше да се промени, дори и да се бяхме спасили.
- Много пъти сте заявявали, че този отбор на Спартак е един от най-силните. Още ли сте на това мнение, при положение че сте с единия крак в "Б" група?
- Стоя зад думите си. Има много причини за положението, в което се намираме в момента. Изтървахме шансовете си да останем в групата. Освен това има и други фактори, които повлияха на представянето на отбора. Всички много добре виждаме какво се случва в първенството. Съдиите допускат прекалено много грешки. Има редица причини за слабото ни представяне този сезон - съдиите, не успяхме да намерим качествен треньор не се подготвихме добре. Иначе футболистите, с които разполага Спартак в момента, не ги давам за нищо. Всички момчета в отбора са добри и дават максимума от себе си. За съжаление изтървахме питомното, за да гоним дивото. Конкурентите ни взимат мерки, за да не изпаднат, а ние играем феърплей.
- Защо според вас последните няколко години Спартак все се бори да не изпадне и не може да се утвърди в средата на таблицата?
- Не успяхме да попаднем на треньор, но и то в България качествени треньори няма. Просто няма добри специалисти, въпреки че много хора твърдят точно обратното. Направо сме трагедия. Тези школи, които направиха за обучение на треньори, нищо не струват. Дават се лицензи на всякакви хора, а после ни задължават да работим с тях в клубовете. Това не може да бъде изкоренено. Затова и няма смисъл да се мъчим.
- Само на слабо представяне ли се дължи отпадането на Спартак, или има и странични фактори?
- Имахме малшанс в някои от срещите. Освен това и подготовката оказа влияние. Нямаше как да играем в градското дреби с Черно море. Тази година силите от първия до последния са изравнени и единствените фактори, заради които отпаднахме, са съдиите и организацията в клуба. Загубихме много точки и това повлия на отбора. В мача срещу Локомотив (Пд) ги смазахме, а те ни биха в 92-ата минута.
Те са един от най-трагичните отбори, а победиха
Освен това многото треньорски смени и финансовите проблеми, които имахме, също се отразиха.
- Защо толкова бързо се разделихте с Драголюб Симонович? Не успяхте ли да се сработите?
- Напротив. Със Симонович се сработихме много бързо. Той е един от най-добрите специалисти у нас. За съжаление имаше семейни проблеми и постоянно му се налагаше да е в движение. Нямаше как да работи с отбора, при положение че отсъства толкова често. Никой не се сърди на другия. Разделихме се без проблеми и останахме приятели.
- Какво ще стане със Спартак, ако отборът изпадне?
- Не трябва да се говори, но смятам, че, от една страна, ще е добре Спартак да изпадне. Така ще може на спокойствие да се анализират проблемите в клуба. Със средствата, които ще бъдат спестени от участието в А група, ще може да се обърне внимание на школата и на цялостната организация на клуба. Отборът ще може да се стегне и много бързо ще се върне в елита - за 1 година. Спартак винаги е бил фактор в България и ще остане такъв. Няма да е фатално отпадането.
- Имате ли оферти за работа?
- Имам сериозна оферта, но не ми се занимава с футбол. Няма организация и най-елементарно желание за развитие. Ходя да гледам детски футбол и там съдиите са направо неадекватни.
Изнервяме децата от 8-годишни с нашите простотии и после искаме нормален футбол. Трябва да бъдат изградени сериозни съдийски школи, където да се обучават реферите. Те се плашат да свирят нормално и да дават това, което виждат. Забравят, че това е само спорт.
- Има ли уговорени мачове в първенството според вас?
- Има, разбира се. Вижте последния кръг какво се случи. От миналия месец знам как ще свърши мачът между Локомотив (Пд) и Вихрен. Вихрен са трагични, а биха Локо в Пловдив, които уж бяха много добри. Ботев не могат да ходят, не са взимали пари от 4-5 месеца, а бият Пирин, които са един от най-качествените отбори. Доста интересни резултати. А много хора говориха, че ние сме уговорили мача със Славия и Черно море. Как аз ще уговоря мач с тях? От малък съм закърмен с емблемата на Спартак. Държавата нищо не прави по този въпрос и не мога да си обясня защо. По-добре да закрият футбола.
Той е за хората, а не за БФС или който и да било друг. В съюза виждат какво се случва с футбола, но нищо не правят. Няма мъже, които да ударят по масата, и да вземат мерки.
- Трябва ли да бъде свикан нов конгрес и да бъде сменено ръководството на БФС?
- Няма смисъл да бъде сменян президентът. Боби се справя добре, но се е доверил на грешни хора, които живеят благодарение на футбола. В изпълкома участват сериозни хора, а не взимат мерки
- Ставал ли е според вас Спартак жертва на уговорки?
- Не е ставал. Срещу нас не е имало уговорки. Просто изтървахме много мачове и точки. При нормално стечение на обстоятелствата в някои други мачове обаче може би щяхме да останем. Изпадащите можеше да са други отбори. Сега вече няма смисъл да оставаме в групата, защото догодина ще е същото. Създали сме перфектни условия, но има много фактори, които пречат на футбола, като съдиите. Те са най-големият фактор. Гушат се. Идват, свирят, взимат си парите и получават високи оценки. Те са плъхове и мишки. Момиров разправя, че нямало да помага на варненци. Да, ама само на Спартак не помага. После пак ще видим как ще се представят отборите в евротурнирите. Като излязат навън, никой няма да им помага и всичко свършва. Съдия е мръсна дума в България. БФС дори не се съобразява със смъртта.
- Как ще коментирате скандалите с черното тото в първенството?
- Не мога да коментирам, но хората, които са се занимавали с тото, са изкарвали пари. Ако някои се е облагодетелствал на гърба на други хора, трябва да си понесе наказанието, и то трябва да е сериозно. Тези, които са участвали в такива договорки, се подиграват на много хора. За тях трябват тежки наказания.

Източник: 7 дни спорт


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).