Георги Илиев: Разбрах, че в трудните моменти мога да разчитам на много хора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:41 / 30.05.2009
2542
Полузащитникът на "Черно море" Георги Илиев вече месец и половина се възстановява от тежката контузия, която получи в мач с "Локомотив" (Пд) от "А" група. Тогава той се сблъска във въздуха с Ангел Йошев и изпадна в безсъзнание, а след като бе откаран в болницата бе установено, че челюстта му е счупена на две места и е аут до края на сезона. В интервю за "Позвънете" Илиев сподели всичко около връщането си към тренировъчния ритъм и представянето на "Черно море".


- Жоро, как върви възстановяването ти от тежката контузия?
- Започнах тренировки преди две-три седмици, но за мачове не може да става въпрос още, защото при един удар всичко отива пак в начална фаза. Ще се възстановявам до началото на другия сезон. Надявам се, че дотогава ще съм на сто процента здрав за тренировки и подготвителен период. В момента тренирам основно във фитнеса, както и бягане. Тоест всичко без единоборства и ситуации, в които мога да се ударя.
- По какъв начин възстановяваш челюстта?
- Имам специални шини, които ще ги нося още 20 дни. Те са железни и са с дъвки. Челюстта е счупена на две места. Имам и скъсан нерв от долната страна. Беше разместена. Доста е неприятно. Хубавото е, че счупванията заздравяват, болките са по-малки. Страната, от която ми е скъсан нерва, е изтръпнала. Все още имам проблеми с храненето. Не мога да дъвча добре, тъй като доста от зъбите ми са разклатени. Когато махнат шините зъбите ще се оправят и всичко ще е наред. На последната снимка стана ясно, че счупеното от долната страна се възстановява добре, така че до началото на подготовката трябва да съм се излекувал.
- Какво помниш от самия инцидент?
- Ситуацията си я спомням, но оттам нататък - чак в болницата ми е следващия спомен. Ангел Йошев скочи и изчисти топката. Аз бях зад него, той изобщо не ме видя. В случая той няма вина, сам съм си виновен. Стават такива неща. Това е футболът, мъжка игра е.
- Имаше две версии за това кой ти е изкарал езика - страничния съдия и Миро Манолов.
- Не познавам съдията и не съм се чувал по телефона с него. Но Миро ми каза, че той самият е първият човек, който е дошъл при мене, и е сложил пръст в устата ми, за да не си глътна езика. Аз съм бил в такова състояние, че нито съм видял, нито съм почувствал нещо. Вярвам на Миро, естествено. Но ако съдията е направил нещо добро, съм му много благодарен. И не само на него, а и на всеки друг в случая.
- Ангел Йошев обади ли ти се след мача?
- Да, обади ми се и ми пожела бързо възстановяване. С него сме приятели, така че няма проблем. Пак казвам, че футболът е мъжка игра. Продължаваме напред. Много хора ми се обадиха след инцидента и разбрах, че тези, на които мога да разчитам в тежките моменти, са много. След тежката операция никой не ме забрави в отбора - футболисти, ръководство, фенове. Всички бяха зад мен. Нещата, които направиха тези хора, никога няма да ги забравя. Дано да се отблагодаря с добра игра догодина. Естествено, най-близо до мен бяха съпругата ми и моето семейство. Разбрах и с какви сили разполагам аз да се преборя. Казаха ми, че феновете и на двата отбора са ме изпратили с аплодисменти, когато са ме качили в линейката. Мога само да бъда горд и щастлив, че съм спечели любовта на привържениците. На малко футболисти се е случвало. Само аз си знам какво изпитвам и много трудно може да се опише с думи. Съотборниците ми също играха за мен, посвещаваха ми победите. Благодаря им, че намериха сили да продължат да бият. Важното в случая не е, че са ги посветили на мен, а самият жест. Колективът е на доста добро ниво при нас. Бил съм в три-четири отбора вече и смея да твърдя, че такъв колектив, какъвто сме постигнали до този момент, не съм срещал другаде.
- Как виждаш играта на отбора отстрани?
- Вижда се, че има отлично сработен колектив дори в моменти, в които не показваме играта, която трябва. Смачкахме ЦСКА, бихме и "Спартак". Срещу съгражданите показахме само за 20 минути играта, която трябва, и те не излязоха от половината си. Така че е необходимо да се играе силно през по-голямата част от мачовете, а не само 15-20 минути. Ако това се получи, ще мачкаме съперниците. С едно-две попълнения ще сме още по-силни. Голяма роля играе и перфектната организация в клуба. Всеки си има точна роля и си спазва задълженията. Нямаме финансови проблеми. В другите отбори това влияе много на футболистите. Когато всичко е осигурено и има нормален тренировъчен процес, на играчите им остава само да мислят за футбол.
- Мачът със "Спартак" трябваше ли да се играе или бе по-правилно да бъде отложен?
- Наистина много неприятен инцидент. На хората от БФС обаче явно не им пука. За мен трябваше да бъде отложен не само мачът, а и целия кръг. Някои хора явно не осъзнават, че футболът не е над живота. Човешкото трябва да надделява винаги, защото преди всичко сме хора.
- "Спартак" почти сигурно отива към "Б" група. Смяташ ли, че там е мястото на градския ви съперник, или той трябва да играе в "А" група?
- В никакъв случай не трябва да е там. Варна е голям и футболен град, който е вадил доста таланти. Заслужава да има два отбора в "А" група. Друг е въпросът на какви хора е попаднал този клуб. Но в крайна сметка не съм аз човека, който да гледа в чуждата градина. Пак казвам - мястото на "Спартак" е в "А" група. Още едно дерби ще е от голям плюс за футбола като цяло в България.
- Какво да очакваме от "Черно море" от почти сигурното вече участие в евротурнирите?
- Нека да не слагаме тигана преди да сме уловили рибата и да изчакаме и последните два мача до края на първенството. Ако Господ е с нас, ще играем в евротурнирите. Смятам, че с показаното от нас през цялата година си го заслужихме. Лига "Европа" ще е с нов формат, в който ще е по-сложно да се стигне до групите, тъй като ще има повече отбори-участници.
- Как оценяваш нивото на българския футбол?
- Аз съм на мнение, че от една-две години футболът у нас тръгна малко нагоре. Качеството е по-добро. Съдиите взеха да свирят обективно. Тук-там се правят глупости, но няма как всичко да стане с магическа пръчка. Доста сериозни хора застанаха начело на клубовете. Имаха среща със съдиите. Разбраха се да се свири обективно, да няма корупция. От тези неща има полза. Футболистите също са си взели поука. В сравнение с други години нещата са по-добре. Всички трябва заедно да вървим по този път - и играчи, и треньори, и фенове, и журналисти.





Ядосан е, че омаловажават резултатите на "моряците"

Георги Илиев признава, че е много ядосан от думите на хора от "Локомотив" (София), че "Черно море" дължи третото си място в класирането на съдийски комфорт. "Ние българите винаги гледаме черното. "Черно море" е отборът, който игра честно през цялото първенство. Така че изказванията на някои президенти на отбори, че ни бутали съдиите, са несериозни, при положение, че през първия полусезон имаше поне четири мача, в които бяхме орязани. Срещу "Локо" (Пд) чиста дузпа не ни дадоха, двете дузпи за "Левски" в София всеки ги видя. На "Ботев" втория гол беше от двуметрова засада. За "Черноморец" дузпа във Варна пък нямаше. Това са четири мача. А какви са претенциите срещу нас? Във Варна с "Ботев" било дузпа, а той дал фаул на линията и изгони вратаря. Цяла България казва, че има гол за "Литекс", а на репортажа се вижда, че топката не е топнала зад голлинията. За на Гонзо дузпата, която я няма, се писа цяла седмица, а никой не каза за нарушението на същия този Гонзо срещу Танко Дяков. Но това е, че играем честно и не говорим срещу съдии. В България който си мълчи, го мачкат", ядосва се варненецът.


Поне четирима трябвало да получат шанс в националния
Полузащитникът на "Черно море" вярва, че след добрите игри на варненци през това първенство, съвсем скоро селекционерът на националния отбор Станимир Стоилов ще повика някой от футболистите. "България си има старши треньор, който взима решенията. Може да е изградил ядро от футболисти, което не иска да разваля. Лично мое мнение е обаче, че в "Черно море" има много футболисти, които заслужават шанс и за в бъдеще ще го получат. Миро Манолов, Данчо Юруков, Танко Дяков и Сашко Александров са играчи, на които трябва се даде поне минимална възможност. Явно в България на този етап "Черно море" не е фактор от ранга на ЦСКА, "Левски" и "Литекс". Дано догодина, когато постигнем нещо по-сериозно, на тези момчета да им се даде шанс. Те ще се възползват по най-добрия начин от него", смята Жоро.


ЦСКА не се е отърсил от проблемите с лиценза
Като бивш футболист на ЦСКА Жоро Илиев се вълнува и от случващото се на "Армията". Именно "Черно море" спря шампионите към дублирането на титлата след победата с 1:0 във Варна. "ЦСКА още не се е отърсил от проблемите през миналото лято. Напуснаха ги много футболисти, голяма част от които работоспособни - Петре, Тунчев, Вальо Илиев, Велизар Димитров. Това е голям проблем за тях. В ЦСКА е така - винаги има големи очаквания към отбора и дори с юноши да излязат, ще се иска да побеждават. Може би не бяха готови за този товар. Но ЦСКА винаги ще бъде голям отбор и ще се бори за титли. Лошото е, че ние ги спряхме, но такъв е футболът - ние си гледаме нашите цели и ги следваме до края", каза Илиев.

Източник: Александър Дечев, в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0
»


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).