Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Стартира шахматният Варна open за ученици
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 14.06.2009Коментари (0)359
©
Започнаха партиите от Четвъртото европейско първенство за училищни шахматни отбори. В събота в 9.30 часа в зала „Одесос" на Гранд хотел Варна съдия Димитър Илиев даде начало на първия кръг.

Участват 27 отбора от Азърбайджан, България, Беларус, Румъния, Русия и Полша. Общо участниците в 5-те възрастови групи са 118.

Ученическите отбори ще играят в 7 кръга. За първи път освен това ще има 1 ден ускорен шах и 1 ден блиц. Децата играят всеки ден от 9.30 до 13 часа. Вторник, 16.06, е почивен ден.

Организатори на първенството са Европейският шахматен съюз, Българската федерация по шахмат, Община Варна, Националната детска шахматна фондация „Морско конче" и Шахматен клуб „Веселин Топалов"-Варна, под покровителството на Световната шахматна федерация ФИДЕ.

В петък следобед се играха партиите от първия кръг на Първия международен открит фестивал "Варна". За първи път след 20-годишно прекъсване той възстановява традициите на турнирите „Златни пясъци" и „Мемориал Георги Даскалов".
Във Варна Open участват 54 шахматисти от Азърбайджан, България, Беларус, Румъния, Русия, Полша, Франция, Израел и Унгария. 6-ма са гросмайсторите - 2-ма от тях жени, и двете от Русия, в това число и Олга Стяжкина - майка и треньор на световната шампионка до 12 години Анна Стяжкина. Общо 15 от участниците имат международни звания. С най-високо ЕЛО е 29-годишният румънец Мирчеа Пърлиграс - 2586. Втори е азърбейджанецът Азер Мерзоев - 2559, на 31 години. Българинът с най-високо ЕЛО в турнира е 18-годишният Валери Лилов, сътезател на ШК „Веселин Топалов" - Варна. Макар че засега е „само" майстор на ФИДЕ, Валери е 4-ти в ранглистата на фестивала с ЕЛО 2085. Негов опонент е баща му - Валери Лилов-старши.

Най-младият участник е 7-годишната Хонората Кочарска от Полша. Тук е и гросмайстор Никола Спиридонов, който играе в България за първи път от над 20 години. Спиридонов е един от основните „виновници" за популяризирането на шаха във Франция. Той е треньор на най-известния френски шахматист Етиен Бакро. Заедно със Спиридонов от Франция пристигна и гросмайстор Дмитрий Комаров, който е украинец с френски паспорт.

Варна open продължава до 19.06. Участниците играят по швейцарската система в 9 кръга. Партиите са всеки ден от 15 до 19 часа в зала „Одесос" на Гранд хотел Варна. Във вторник, 16.06, ще има 2 кръга - от 9.30 и от 15 часа.

Всички шахматисти искат да тренират синхронно плуване
В петък Четвъртото европейско първенство за училищни шахматни отбори започна с опознавателна вечер около басейна на Гранд хотел Варна. Пред участниците, техните родители и треньори във водата скочиха състезателките по синхронно плуване от клуб „Аква спорт". Момичетата с треньор Галина Георгиева са шампионки на България сред отборите до 12 години. В следствие на двете атрактивни изпълнения на варненските плувкини, организаторите получиха масови запитвания дали не може в часовете, свободни от партии, да има уроци по синхронно плуване и за малките шахматисти.
Да поздрави бъдещите шампиони на партито пристигна и варненският бизнесмен и политик Красен Кралев, който обясни как спортът му е помогнал да успее в живота (Кралев е бивш републикански шампион по лека атлетика).

По молба на гостите от Русия в неделя в Гранд хотел Варна беше организирана презентация на инвестиционна компания „Адамант капитал", която изгражда първия екологичен жилищен и бизнес комплекс във Варна. Търговският директор на „Адамант капитал" Мариела Николова отговаряше на всички въпроси, свързани с купуване на жилище в България от чужди граждани, възможностите за инвестиции в града, качеството на средното и висшето образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: