Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Радомир Тодоров: Първенството на Азербайджан е малко по-силно от българското
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 20.06.2009Коментари (0)4610
©
Радо с приятелката си Валентина и четиримесечния си син Теодор
Футболът е техничен, а водещите 5-6 отбора имат по 13-14 чужденци, казва юношата на "Спартак" (Варна)

Радомир Тодоров от две години играе в първенството на Азербайджан с екипа на "Хазар" (Ленкаран). Варненският футболист е юноша на "Спартак", а у нас е играл още за "Нафтекс". В момента Радо си почива във Варна и се съгласи да даде интервю за вестник "Позвънете".


- Радо, разкажи повече за престоя си в "Хазар" (Ленкаран)?
- През последните две години съм в този отбор и сега подписах за още един сезон. През първата се представихме много силно. Спечелихме купата на страната, а освен това имахме голям шанс да станем №1 и в първенството. По стечение на обстоятелствата обаче не можахме да се намесим в борбата за първото място и се задоволихме само с втория по важност трофей. В турнира за Купата на УЕФА бяхме на крачка от отстраняването на "Динамо" (Загреб), в чийто състав бяха Лука Модрич, Ведран Чорлука и Божко Балабан. Освен това спечелихме турнира на бившите съветски републики, което бе голям успех. Лошото е, че през тази година представянето ни не беше на същото ниво. Не успяхме да спечелим нищо. Изходът от финала за Купата
©
трябваше да определи дали ние ще играем в евротурнирите. "Интер" (Баку), където са Петър Златинов и Свилен Симеонов, трябваше да бие "Карабах", но това не стана и ние не се класирахме за турнирите. Останахме на пето място в класирането.
- Какво е нивото на футбола в Азербайджан?
- Мисля, че е на едно ниво с България. Даже в последните две години смятам, че е малко по-добро. В България ако три-четири отбора се борят за титлата, там са пет-шест. Във футбола им се наляха много пари. Всеки един от първите пет-шест отбора в класирането разполага с по 13-14 чужденци. Гледат да взимат класни футболисти. Тимовете в елитното първенство са 14, но сега ще ги намалят на 12. След края на сезона отборите ще се разделят на първа и втора шестица. Футболът е техничен. Дори се изнанадах, тъй като си мислех, че ще е типичен руски. Не държат много на бягане и на единоборства.
- Базите добри ли са?
- Не, не са, с изключение на нашата, която е страхотна. Има абсолютно всичко. Все едно гледаш стадиона в Бургас. На "Хазар" обаче е малко по-малък - за 15 000 зрители. Има помощни терени, съблекални, възстановителен център, басейни, а сега направиха и хотел на стадиона.
- Колко хора идват на мачове?
- На нашия стадион на всеки мач трибуните са пълни. В другите градове ходят 3-4 хиляди души.
- Откъде идват парите във футболните клубове?
- Петрол, злато и газ. Страната е до Каспийско море.
- Колко българи играят там?
- През последното първенство бяхме общо 8-9 човека от България. В моя отбор сме заедно с Костадин Джамбазов и Иван Цветков. В "Нефтчи" (Баку) са Светльо Петров, който обаче се завръща в България, и Марчо Дафчев. Александър Томаш и Станислав Бачев са в шампиона "Баки". Асен Николов също играеше в Азербайджан, но през зимата се прибра. Има още доста чужденци от най-различни националности. В моя отбор например има петима бразилци, които са доста в цялото първенство. В Азербайджан играят също така много футболисти от републиките - литовци, молдовци, украинци. Даже има играчи от Австралия и Нова Зеландия, единият от които е национал.
- Националният отбор как се представя?
- Не са добре, но искат да се развиват. Назначиха Берти Фогтс за треньор, а на всички останали формации наставници също са германци. Фогтс ги докара с него. Играят в европейските квалификации, а за последно загубиха с 6:0 от Испания. И аз успях да гледам един мач срещу Португалия през миналата година.
- Печелят ли се добри пари в Азербайджан?
- Парите са по-добри от тези в повечето отбори в България. Може би само в "Левски" и ЦСКА парите са подобни.  Финансовата криза не се усеща в страната. Валутата им стои на едно място с долара и не се променя нито надолу, нито нагоре. Отделно в Азербайджан хората не плащат ток, вода и газ.
©
Всичко се поема от държавата. Остава само да се храниш.
- Как сте устроени там?
- Ние живеехме в столицата Баку. Градът е като София, дори по-голям. Жителите са четири милиона. Държавата продължава да се развива. Аз живея в апартамент, като имъм възможност да съм и в базата на клуба.
- Следиш ли какво става в България?
- Да, следя. Много е паднало нивото. Това не е само мое мнение. Половината отбори играят с млади момчета на по 18-19 години. Това не е лошо, защото трябва да се налагат юноши, но така не си конкурентоспособен. Като цяло не отива на добре работата. Личи си и от представянето на националния отбор.
- Родният ти клуб "Спартак" изпадна, а бившият ти отбор "Нафтекс" не можа да спечели баража за влизане в "А" група. Следиш ли какво става в двата лагера?
- В Бургас по-малко ги следя нещата, тъй като не останаха много играчи, с които съм бил заедно. Има едва 3-4 момчета. Колкото до "Спартак" - неприятно ми е, че изпадна. Не знам на какво се дължи това, тъй като не съм вътре в кухнята. Според мен, някъде се къса нишката.
- Обмисляш ли скорошно завръщане в българското първенство?
- Честно казано, исках да се върна през тази година. През февруари се роди синът ми Теодор и прецених, че ще е по-добре да съм си тук. Обмислях варианта отново да играя в "Спартак", но след като изпадна, няма как. Затова и преподписах с "Хазар".



Има орден за развитието на футбола в страната
Радомир Тодоров заедно с Костадин Джамбазов имат ордени за развитието на футбола в Азербайджан. Те получават наградата си през 2008 г. от президента на бившата съветска република Илхам Алиев заедно с целия отбор. Причината е спечелената Купа на страните на ОНД, известна като Кубок "Содружества".
Освен държавните отличия, които футболистите получават тогава, всички са удостоени и със званието почетни граждани на Баку. Всъщност, "Хазар" (Ленкоран) става първият азербайджански клуб, който печели трофея на 15-те бивши съветски републики, което става и повод за високата оценка на държавата. На награждаването играчите подариха на Илхан Алиев зелена фланелка на отбора с номер 1.
На финала на Кубок "Содружества" срещу "Пахтакор" (Ташкент, Узбекистан) в Санкт Петербург варненецът и неговия тим печелят с 4:3. Джамбазов е титуляр и е на терена 90 минути, докато юношата на "соколите" влиза като смяна 20 минути преди края. Любопитното е, че на трибуните на стадиона в Санкт Петербург са президентите на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини. Французинът дори дава символично началния удар в мача. Над 15 000 фенове гледат тогава мача, като по-голямата част от тях са от Азербайджан.


Със 77 мача и седем гола е за "соколите"

Радомир Тодоров има 77 мача и седем гола с екипа на родния си клуб "Спартак" (Варна). Всички те са на ниво "А" група. Добрите изяви на родения на 11 август 1980 г. футболист му носят повиквателна и за младежкия национален отбор на България. През 2002 г. той преминава в бургаския "Нафтекс", заедно с друг "сокол" - Михаил Лазаров. С екипа на "шейховете" Радо играе доста силна като записва участие в над 100 мача на тима в първенството и другите турнири.

Източник: Александър Дечев, вестник "Позвънете"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: