Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Неделчо Михайлов: Общината може да помогне на Спартак само ако поеме клуба изцяло
Автор: Екип Varna24.bg 19:10 / 24.06.2009Коментари (0)1618
© Мирослав Кунев

"Хора, които още живеят по правилата на 1992 г., нямат място в клуба, футбол с бухалки не се прави", коментира заклетият спартаклия

Настъпи време разделно за Спартак. Отборът изпадна в Б група по може би най-безапелационния начин в съвременната си история. Напълно логично бе да потърсим мнението на един истински спартаклия, какъвто е Неделчо Михайлов. Освен че в сърцето му са "соколите", той е лидер на Движение „Нашият град" и заместник-председател на Общинския съвет във Варна.

- Как се чувства един истински спартаклия, след като любимият му отбор е изпаднал в Б група?

- Виж, аз от първи клас съм спартаклия. Значи от около 37 години вече съм привърженик на този отбор. С огромно съжаление трябва кажа, че за нас, спартаклиите, когато изпаднем, като че ли не ни прави толкова силно впечатление. Имам предвид, че отборът е играл много пъти в Б група, но това в момента не е нашият голям проблем. Свикнали сме. Изпадали сме, били сме в средата на таблицата в Б група, взимали сме медали в А група, играли сме с Манчестър Юнайтед. Имали сме своите възходи и падения. Не сме от отборите в първата четворка на България, но това няма никаво значение. Когато сърцето ти е синьо, синьо остава за цял живот. В момента няма капка перспектива. Не се знае кой ще тренира, кои футболисти остават и кои заминават. Нищо... Не съм в кухнята на клуба, но чувам от момчетата в отбора, че има забавяния на заплатите и други проблеми. Това, което мен най-много ме измъчва, е липсата на каквато и да е визия на ръководството на Спартак.

- В качеството Ви на заместник-председател на Общинския съвет не мога да не Ви попитам кой от страна на общината трябваше да наблюдава процесите в клуба? Все пак съществува и Спортен комплекс Спартак АД с общинско участие...

- Това дружество е идентично със "Спортен комплекс Варна". Смисълът на това дружество е общината да даде имоти, атрактивни, чрез които да се прави бизнес и да се издържа клубът.. Общината влезе с тези имоти в апортна вноска, чрез която клубът да печели и да се издържа. Спартак трябваше да внесе доста сериозна сума в рамките на 14 млн. лв., за да се изравнят дяловете в дружеството. Доколкото знам, парите се внесоха, макар и със закъснение. Общината изчака 1 месец и се оправиха нещата. Сега вече с акциите е друга ситуация. Акциите се предават като топката в ръгбито от едни ръце в други. Колегата Иван Славков има проблеми с правосъдието и явно няма да може да се занимава с клуба. Друг човек ги купи, фиктивно ли е, никой не знае. Сега някакъв човек от Попово е намесен. Моите уважения, дано са чисти помислите му, но той сега влиза във футбола. Казвам го с тъга, а не с неуважение. Не знам какви са намеренията му, не ги е обявил. Аз говоря като редови спартаклия и предполагам, че много хора мислят като мен.

- Черно море пише история...

- За съжаление, третото място този път го спечели Черно море, а не Спартак, както беше през 1986 г. Все пак аз съм варненец и им честитя бронза. Играха мъжки, биха ЦСКА... Има един филм, от който е легендарната фраза "Всичко е лично". Всичко зависи от хората, от личностите, които се занимават с нещата. При нас няма никаква стратегия или мениджмънт. Става въпрос дори за липса на интелектуални качества на хората, които управляват клуба. За елементарно възпитание. И феновете го разбраха. Не може хора, които живеят още в 1992 г., да управляват отбор през 2009 г. Правилата на улицата отдавна на важат, мутрите не плашат никого. А самият отбор си е и бизнес. Защото трябва да има хладнокръвни и пресметливи действия, когато се работи за футбола и във всеки друг бизнес. В крайна сметка сме в Б група, с идеята да се върнем в елита. Ама ако ще е така - пак да се трепери до края на всяко първенство да не изпаднем - просто няма смисъл. Вече нерви нямаме, когато дойде 25-ия кръг. Накрая с облекчение казваме: Ей, пак оставаме в групата! Защо? Пак да треперим и това се повтаря от доста години.

- Не може ли по някакъв начин общината да се намеси в делата на Спартак?

- Може. Но първо ще ти кажа нещо, но няма да се смееш. Представител от страна на Общинския съвет в Спартак е Веселин Марешки. Не знам дали е гледал един футболен мач през живота си. Смятам, че този представител трябва да бъде сменен. Не казвам, че аз трябва съм там, дори не искам. Аз искам да съм си фен. Но нека малко по-сериозен човек да е на това място. Само оттам да тръгнем и всичко става ясно. Несериозно е. А иначе Търговският закон е категоричен, че общината не може да субсидира търговски дружества. Спартак е търговско дружество. Общината може да помогне само ако поеме клуба изцяло, т.е. Спартак да стане общински клуб, общинска собственост. Клубът минава на бюджетна издръжка и тогава ще се диша доста по-леко. Само че за подобно нещо трябва да видим какво става с акциите. Кой ще управлява, не знаем колко футболисти ще има. Само чуваме кои напускат. Спартак може да стане бюджетно предприятие, каквито са Калиакра и Сливен например. Виждате, че когато общините са зад подобни отбори, може и да не са в първата тройка, но Калиакра игра бараж за влизане в А група миналата година. Видяхте и Сливен какво прави. Половината им отбор вече е продаден на ЦСКА. Този, който не може да менажира дружеството, да си тръгва.

- В кръга на шегата, през следващия сезон варненското дерби ще е Аксаково - Тополи?

- Ами не знам коя страна да заема (смее се). Май за Аксаково ще съм, защото кметът Наско Стоилов ми е приятел. Ние управляваме Тополи и би трябвало да сме за тях, ама няма. Гробищата са там. Абе, трагикомедия стана със Спартак. Тези хора явно се забавляват с това, което случва с клуба. Освен че черноморците ни се смеят, ние станахме за смях и с треньорите. Влязохме в Книгата на Гинес. Може ли да уволниш треньора си, защото загубил с 0:2 на "Българска армия"? Какво чакаме - да бием 7:0 ЦСКА в София ли? Дойдоха какви ли не: световнонеизвестни балкански специалисти, пияници, уморени пенсионери и др. Какво беше това чудо, не можах да разбера. Дали когато дойдеше време за заплати, ги уволняваха, че да не им платят, не знам. Много ме боли за Спартак. Няма нито един ветеран. Живко Господинов не ходи на стадиона. Какво му е на него? Футбол с бухалки не се прави. За футбол трябват хора с дипломи. Хора, които разбират от футболен мениджмънт. Трябва да разбират от акционерни дружества. Да говорят правилен български, ако щете. Вижте, в цялата работа има и един политически момент. Не е тайна, че на този етап Спартак е под влиянието на Движението за права и свободи. Няма какво да се лъжем, това е истината. Заради това не ми се ходи на стадиона. Футболът и политиката трябва да се разделят.

- Много се коментираше раздаването на фланелки на феновете на Черно море, при положение че сте заклет спартаклия. Това се пита половин Варна...

- Абе то май само феновете на Черно море не ме питат. И те са от нашия град... както спартаклиите. Когато говорихме по време на избори с фенове на Спартак дали искат да им изработим същите фланелки, всички се умълчахме. Всички знаехме за какво става въпрос. Иван Славков е общински съветник от ДПС и нямаше да ги пусне на стадиона с тези фланелки. Избори идваха. Собствениците и шефовете на "Черно море" са ми приятели и това целият град го знае. Решихме, че така ще си рекламираме партията. Ако президентът на Спартак беше пожелал да направим фланелки, щяхме да го направим. Само че той никога няма да поиска. Шефовете на Черно море знаят много добре, че съм спартаклия и ще си остана такъв до края на живота си. Човек може да си смени вярата, жената, пола, гражданството, цвета на очите, държавата, цвета на косата... Не може да си смениш само кръвната група, както и не трябва да си сменяш отбора. Ще съм спартаклия докрая, независимо какво ще се случи с клуба. И да не чувам приказки, че съм станал черноморец - това са глупости от 1001 нощ.

(Заб. - Интервюто с Неделчо Михайлов е направено часове преди Добрин Добрев да абдикира от Спартак.)



Източник: Калоян Златков







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: