Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на ИАРА: Основният износ на риба е за Румъния
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 27.11.2012Коментари (0)733
© Impact Press Group
Основният износ на риба през тази година е за Румъния. В това число влизат шаран, толстолоб, сом, каракуда и амур. Това каза във Варна шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов. Той се включи в организираната кръгла маса за проблемите на производители на миди, предаде Дарик.

Тенденцията да се изнася риба основно за северната ни съседка е от 5 години. Причината е, че румънците консумират близо 10 пъти повече риба от българите и нашите производители се възползват от това, разясни Господинов. По данни на Националния статистически институт всеки нашенец годишно изяжда около 5-6 кг. риба, а всеки румънец между 50-60 кг.

Свободният пазар и търсенето, което има от чужда страна, не създава опасност от свръхпроизводство, за каквото се притесняват някои от ангажираните в бизнеса, каза още шефът на ИАРА.

Част от производителите на миди, които присъстваха на кръглата маса, изказаха опасение, че при тях има реална опасност от свръхпроизводство. Те се надяват, ако се установи такова, да бъдат обезпечени от държавата. Господинов ги успокои, че към момента няма данни за подобен проблем, но дори и да има такива мерки се взимат основно при зърнопроизводството.

Шефът на ИАРА заяви, че е започнало изследване на свръхпроизводството. Агенцията го провежда съвместно с Националния статистически институт. То е насочено не само към морските организми, а и към видовете сладководна риба. Очаква се до средата на декември да бъде изготвен доклад. Той ще обобщи данните за консумация, внос и износ.

42 са мидените ферми с издадени разрешения от ИАРА. От тях само 12 имат право да продават мидени продукти в търговската мрежа. Останалите предоставят мидите си за преработка или в диспечерските центрове.

Само 8 от всички ферми са финансирани по Оперативната програма "Рибарство". Две от тях са завършени и е извършено окончателно плащане на проекта. Останалите шест или в момента се изграждат, или са само с подписан договор, уточни Господинов.

Субсидията, която може да се получи за една ферма, е на стойност 3.5 млн. лева. Основният дял от подаваните и одобрявани проекти в ИАРА са на стойност между 2 и 3 млн. лева. От тази сума 60 % се осигуряват от ЕС, а 40 % са финансиране на бенефициента, посочи шефът на агенцията.

Останалите ферми, които разполагат с разрешения, са създадени със средства на инвеститор.

Господинов каза още, че от квотата за калкан до края на годината остават 5 тона от общо 42. Той заяви, че стремежът ще бъде да бъде запазена квотата в същия размер и през следващата година.

Научният съвет на ЕС дава данни, че е намаляла популацията на калкана в Черно море. Това не се дължи на българските и на румънските рибари, смята Господинов. Според него основна вина имат останалите страни, които ловят в Черно море, тъй като те нямат ограничения в улова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: