Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Къде в хладилника и на каква температура трябва да съхраняваме различните продукти?
Автор: Екип Varna24.bg 08:17 / 11.01.2025Коментари (0)1808
©
Правилното съхранение на хранителните продукти в хладилника е ключът към запазването на тяхната свежест и безопасност. Температурата играе решаваща роля, тъй като твърде топлите или студени условия могат да доведат до разваляне или промяна в текстурата и вкуса на продуктите. В тази статия ще разгледаме оптималните температурни условия за различните видове храни.

Общи насоки за температурата в хладилника

Идеалната температура в хладилника трябва да бъде между 0°C и 4°C. При тези условия бактериите се размножават много по-бавно, което удължава срока на годност на продуктите. За фризера препоръчителната температура е -18°C или по-ниска, за да се предотврати размножаването на микроорганизми.

Температурни зони в хладилника и съхранение на продуктите

1. Врата на хладилника

Това е най-топлата част на хладилника, с температура около 5-7°C. Тук съхранявайте:

- Напитки (вода, сокове, безалкохолни);

- Подправки (майонеза, кетчуп, горчица);

- Яйца (ако няма специално отделение).

- Не съхранявайте мляко или лесно развалящи се продукти тук, тъй като температурата не е стабилна.

2. Горни рафтове

Температурата тук е около 2-4°C. Подходящи за съхранение са:

- Готови за консумация храни (варени ястия, супи, остатъци от храна);

- Млечни продукти (кисело мляко, сметана, масло);

- Сладкарски изделия (торти, кремове).

3. Средни и долни рафтове

Средната част на хладилника е най-студената зона с температура около 0-2°C. Тук трябва да се съхраняват:

- Сурово месо, риба и морски дарове (задължително добре опаковани, за да се избегне кръстосано замърсяване);

- Мляко и други лесно развалящи се напитки;

- Прясна паста или тесто.

4. Чекмеджета за плодове и зеленчуци

Чекмеджетата обикновено поддържат температура между 3-5°C и по-висока влажност, което е идеално за:

- Зеленчуци (моркови, маруля, краставици);

- Плодове (ябълки, грозде, цитрусови плодове).

- Не съхранявайте банани, домати или картофи в хладилника – те губят своя вкус и текстура.

5. Фризер

При -18°C могат да се съхраняват:

- Замразени плодове и зеленчуци;

- Сурово месо и риба (дългосрочно съхранение);

- Замразени ястия и сладолед.

Съвети за ефективно охлаждане

Не претоварвайте хладилника – въздухът трябва да циркулира свободно.

Редовно проверявайте температурата с термометър, за да сте сигурни, че остава в оптималните граници.

Не поставяйте горещи храни директно в хладилника – това може да повиши общата температура.

Редовно почиствайте хладилника, за да предотвратите развитието на мухъл и неприятни миризми.

Правилното разпределение и съхранение на продуктите не само удължава техния живот, но и гарантира, че те са безопасни за консумация. Спазвайте тези насоки и ще се радвате на свежи и качествени храни по-дълго време, пише dariknews.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
Енергийна криза
Кабинетът "Желязков"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: