
ЗАРЕЖДАНЕ...
Освободете място на трапезата за звездния козунак на шеф Иван Звездев | ||||||
| ||||||
Ако все още не сте приготвили козунаците за Великден, изненадайте всички с на трапезата като изпробвате тази рецепта за козунакът на шеф Иван Звездев. Необходими продукти 1 кг брашно за козунак 5 яйца 300 гр. захар 200 мл прясно мляко 80 г краве масло 80 мл слънчогледово олио 1/2 капсула лимонова есенция 1 пак. ванилия на прах 1 щипка сол За маяното тесто: 40 гр прясна мая - 3/4 кубче 1 с.л. захар 2 с.л. брашно 6 с.л. топла вода За намазване жълтък + 1 с.л. прясно мляко захар Начин на приготвяне Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта. Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне. В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме. Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол. Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин. Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло. Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло. Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути Рецептата е публикувана на личния сайт на шеф Иван Звездев - zvezdev.com. |
Още по темата: | общо новини по темата: 216 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg