Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този плод носи много ползи за тялото и дори помага за удължаване на живота, когато се консумира правилно
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 04.10.2024Коментари (0)860
©
Диетологът д-р Мариат Мухина споделя, че за хората без диабет яденето на умерени порции грозде е много полезно. Много хора се страхуват да ядат грозде поради неговата сладост и високо съдържание на глюкоза. Но доктор Мухина споделя, че когато се консумира правилно, този плод носи много ползи за тялото и дори помага за удължаване на живота. Най-полезни са сортовете червено и черно грозде, които не са много сладки на вкус, подчертава експертът.

Правилна консумация на грозде 

"Червеното грозде съдържа големи количества ресвератрол, така че подобрява съдовото здраве, кръвообращението, поддържа сърцето и понижава холестерола. Черното, поради високото си съдържание на антоцианини, помага в превенцията на рак“, уточнява експертът. 

Доктор Мухина даде съвет за консумация на грозде. Плодът трябва да се консумира в количества не повече от 200 грама (около чаша грозде) на ден, като се избягва яденето му на празен стомах.

Лекарят отбелязва, че ако не прекалявате с гроздето, можете да подобрите работата на червата, да постигнете добра перисталтика и да избегнете запек. Но трябва да се помни, че гроздето повишава кръвната захар и хората със затлъстяване и диабет не трябва да го ядат. Ако имате стомашни проблеми, възможността за консумация на грозде трябва да се обсъди с Вашия лекар.

"Гроздето е богато на витамини и калий, а също така има положителен ефект по време на стрес. В същото време, според проучвания за здравето на мозъка, то намалява риска от заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Редовната консумация на грозде съдейства за силен имунитет и бодър ум", казва експертът.

Диетологът отбелязва, че този плод има ползи за здравето поради високата си хранителна стойност. Когато се консумира редовно в сезона на зреене, има положителен ефект върху мозъка.

Гроздето, богато на витамини и минерали, предпазва от мозъчни заболявания, подчерта диетологът. То оказва положително влияние върху клетъчната структура, защитава клетките и стимулира ген, свързан с увеличената продължителност на живота.

Редовната и балансирана консумация на грозде предотвратява развитието на ракови клетки. Активните вещества в състава на плода предпазват от рак (продуктът може да намали възпалението в тялото и да предотврати когнитивни, поведенчески и биохимични увреждания). Гроздето е с ниско съдържание на натрий и високо на калий, което осигурява оптимално кръвно налягане и предпазва от сърдечни заболявания.

Витамин К и минерали като калций, магнезий и калий, съдържащи се в гроздето, имат положителен ефект върху здравето на костите. Благодарение на състава си гроздето помага и при заспиване. Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: