Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Абсурд – газовата мрежа два пъти с акт 15
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 11.02.2010Коментари (0)933
© Varna24.bg
Абсурдна е ситуацията с газоразпределителната мрежа на голяма част от Северна България, която има издаден 2 пъти акт 15. Сериозни съмнения за фалшификация на документи за обекти с изключителна обществена опасност като газопроводите изказаха бившият прокурист на Черноморска технологична компания д.т.н. Никола Дуков и инж. Евгения Стамова, управител на ЕСМ - независим надзор на ЧТК до началото на 2007 г. Те са организирали строителството и узаконяването на газопроводните инсталации на фирмата в периода от 1994 г. до 2006 г. с обща дължина над 240 километра, когато фирмата е имала различни собственици, в т.ч. и сегашните от Удине, Италия. Трасето на газта минава през градовете Търговище, Добрич, Шумен, Плевен, Аксаково, Провадия, Белослав, Плевен и Луковит.

Изведнъж обаче стана ясно, че компанията е успяла да узакони голяма част от мрежата, което обаче е, меко казано, странно според Дуков и Стамова. Според технологията на строителството и изискванията на ЗУТ документи по узаконяването на мрежите и най-същественият акт образец 15 за предаване на обекта следва да се подписват от инвеститора ЧТК, строителя и независимия надзор - ЕСМ. Това е било сторено веднъж преди 2006 г. Заради неуредени плащания обаче надзорът отказва да предаде документите в ДНСК за издаване на акт 16, но не връща актовете 15 на ЧТК.

Без тези документи явно компанията е решила да предприеми други крачки, за да се сдобие с разрешение за ползване. Как това става според Дуков и Стамова. Според тях са подменени актовете образец 15, на базата на които се издават разрешения за ползване (образец 16). „Така са въведени в заблуждение администрациите на общините на редица градове, за да бъдат принудени или убедени същите да подпишат тези документи от името на строителя. Според документите изцяло е подменен независимият надзор с нова фирма, която никога не е присъствала на строителството и не е контролирала или констатирала какъв да е междинен акт от технологията на строителството" - се посочва в писмото.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 2
10.02.2010 »
05.09.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: