Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
25 на сто повече деца с алергии
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 08.05.2009Коментари (0)5487
© Varna24.bg
С 25% е скочил броят на малчуганите, които постъпват за лечение в белодробното отделение на Първа детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. "От около месец приемаме повече деца, което е типично за сезона. Още около месец-два ще продължи напливът на пациенти с алергични проблеми", каза завеждащият белодробното детско отделение в клиниката д-р Димитър Петров. Признаците са различни, но най-често са свързани с алергия на дихателната система, изразяваща се обичайно в алергичен ринит - упорита хрема със затруднено дишане, съпроводена с кашлица и постоянно кихане. По-податливи на алергии са светлите деца със сини очи, през пролетта се засилват още спастичните кашлици, обострят се и астмите, допълни д-р Петров. Най-малкият пациент в клиниката е 6-месечно бебе, но се приемат и деца с алергии до 14-16 години. Само през последните дни през клиниката са минали 6-7 деца, допълниха от болницата.

7-месечно бебе от Бургас е и най-малкият пациент, който тези дни се озовал за лечение при алерголога д-р Маруся Малячкина. Бебето също било с ринит следствие на поленова алергия. "Алергиите като цяло стават повече и се появяват все по-рано - още в кърмаческа възраст. Доскоро се смяташе, че до 2020 г. половината от хората ще са с алергии, но последните проучвания показват, че това ще стане до 2015 г. Според мен, обаче това ще засегне много повече хора", допълни д-р Малячкина. Тя е категорична, че няма нещо, което да не може да бъде алерген, включително млякото, оризът, дори морковите и ябълките.

Най-чести са битовите алергии - домашно-прахови, от плесени, епидермални, както и хранителни. Но напоследък децата често се обривали след похапване на сусам. Рязко е скочила непоносимостта към малотрайните колбаси, заради повишеното съдържание на соя в тях. "Вината" за тези болежки специалистите отдават на замърсената околна среда и многото антибиотици, с които се лекуват децата. "Не оставят децата да боледуват, затова заболяването им се изкривява към алергии", каза д-р Малячкина.

В големите градове замърсеният въздух прави цъфтежа на дърветата и на тревите доста по-опасен, отколкото на село, смята алергологът. Според нея, значителен принос към заболяването, както и за появата на астма в ранна възраст, имат некачествените храни, които съдържат значително количество оцветители и консерванти. Затова лекарите препоръчват повече пресни плодове и зеленчуци с ясен произход. С около 20% са скочили алергиите при малките деца за последните 3 г., сочат наблюденията и на д-р Малячкина. Тя обаче допълни, че заболяването е лечимо с имунотерапия, която продължава 3 г., но дава ефект в 85% от случаите и държи алергията настрани в продължение на 15-20 г.

По двама-трима пациенти на ден с алергии влизат и в Токсикологията на Военноморска болница. И вчера там са приети две момичета с неустановена алергия. Още две жени са били за лечение през почивните дни. "Сега цъфтят широколистните - орех, дрян, сива липа, върба. Затова приемаме пациенти със сезонни конюнктивити, ринити, кашлици, обриви, те обаче могат да развият и орален синдром - с отоци на гърлото, лигавицата", допълни д-р Петко Маринов от Клиниката по токсикология.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: