Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
25 на сто повече деца с алергии
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 08.05.2009Коментари (0)5487
© Varna24.bg
С 25% е скочил броят на малчуганите, които постъпват за лечение в белодробното отделение на Първа детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. "От около месец приемаме повече деца, което е типично за сезона. Още около месец-два ще продължи напливът на пациенти с алергични проблеми", каза завеждащият белодробното детско отделение в клиниката д-р Димитър Петров. Признаците са различни, но най-често са свързани с алергия на дихателната система, изразяваща се обичайно в алергичен ринит - упорита хрема със затруднено дишане, съпроводена с кашлица и постоянно кихане. По-податливи на алергии са светлите деца със сини очи, през пролетта се засилват още спастичните кашлици, обострят се и астмите, допълни д-р Петров. Най-малкият пациент в клиниката е 6-месечно бебе, но се приемат и деца с алергии до 14-16 години. Само през последните дни през клиниката са минали 6-7 деца, допълниха от болницата.

7-месечно бебе от Бургас е и най-малкият пациент, който тези дни се озовал за лечение при алерголога д-р Маруся Малячкина. Бебето също било с ринит следствие на поленова алергия. "Алергиите като цяло стават повече и се появяват все по-рано - още в кърмаческа възраст. Доскоро се смяташе, че до 2020 г. половината от хората ще са с алергии, но последните проучвания показват, че това ще стане до 2015 г. Според мен, обаче това ще засегне много повече хора", допълни д-р Малячкина. Тя е категорична, че няма нещо, което да не може да бъде алерген, включително млякото, оризът, дори морковите и ябълките.

Най-чести са битовите алергии - домашно-прахови, от плесени, епидермални, както и хранителни. Но напоследък децата често се обривали след похапване на сусам. Рязко е скочила непоносимостта към малотрайните колбаси, заради повишеното съдържание на соя в тях. "Вината" за тези болежки специалистите отдават на замърсената околна среда и многото антибиотици, с които се лекуват децата. "Не оставят децата да боледуват, затова заболяването им се изкривява към алергии", каза д-р Малячкина.

В големите градове замърсеният въздух прави цъфтежа на дърветата и на тревите доста по-опасен, отколкото на село, смята алергологът. Според нея, значителен принос към заболяването, както и за появата на астма в ранна възраст, имат некачествените храни, които съдържат значително количество оцветители и консерванти. Затова лекарите препоръчват повече пресни плодове и зеленчуци с ясен произход. С около 20% са скочили алергиите при малките деца за последните 3 г., сочат наблюденията и на д-р Малячкина. Тя обаче допълни, че заболяването е лечимо с имунотерапия, която продължава 3 г., но дава ефект в 85% от случаите и държи алергията настрани в продължение на 15-20 г.

По двама-трима пациенти на ден с алергии влизат и в Токсикологията на Военноморска болница. И вчера там са приети две момичета с неустановена алергия. Още две жени са били за лечение през почивните дни. "Сега цъфтят широколистните - орех, дрян, сива липа, върба. Затова приемаме пациенти със сезонни конюнктивити, ринити, кашлици, обриви, те обаче могат да развият и орален синдром - с отоци на гърлото, лигавицата", допълни д-р Петко Маринов от Клиниката по токсикология.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: