Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца напълниха варненските болници
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 23.02.2009Коментари (0)982
Два пъти по-малко деца могат да се лекуват във варненските болници, ако се наложи да бъдат приети в лечебно заведение. От 240 болнични легла за деца преди години, в момента Варна разполага със 115, каза националният консултант по педиатрия за Североизточна България и ръководител на детската клиника по белодробни заболявания доц. д-р Иван Гълъбов. Поводът да го потърсим бе сигнал от майка, според която във варненските болници вече нямало място за деца.

"По 5-6 деца средно приемаме и изписваме на ден, това е обичайна натовареност през тези месеци - като се започне от декември, до март. Най-често приемаме деца с респираторни заболявания, доста от тях са с пневмонии и бронхиолити", каза завеждащият детското отделение в МБАЛ "Св. Анна" д-р Русанка Йорданова. "В момента имаме 22 настанени деца, свободните ни легла са три. Голяма част от контингента ни е от малцинствата, които обикновено търсят медицинска помощ в спешния кабинет на болницата", допълни още тя. Според нея, обичайна практика била да не се търсят личните лекари, а направо да се търси Бърза помощ, но през това време заболяването вече е напреднало, каза още д-р Йорданова. Детските лекари са категорични, че респираторните заболявания, особено при децата до 1 г., обикновено протичат с дихателна недостатъчност, в болницата имало и малчугани, които вече били сменили 2-3 антибиотика, без болестта да е надвита, затова им се прилага инжекционно лечение.

"От близо две седмици нямаме свободни легла. 93 са местата в трите детски клиники на МБАЛ "Св. Марина", но в сезона на бронхобелодробните заболявания те са пълни", каза доц. Гълъбов. Той допълни, че пневмониите и бронхиолитите са остри заболявания и когато при тях няма места, ги поема отделението в МБАЛ "Св. Анна". Вариантът за разрешаване на проблема е било изграждането на център "Майчинство и детство", за който обаче вече не се говори. "Обмисляше се старата АГ болница да се превърне в такъв център, впоследствие се говореше за изграждането на нова сграда в двора на Окръжна болница, но в скоро време не виждам изход от ситуацията", допълни доц. Гълъбов.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: