Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца напълниха варненските болници
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 23.02.2009Коментари (0)982
Два пъти по-малко деца могат да се лекуват във варненските болници, ако се наложи да бъдат приети в лечебно заведение. От 240 болнични легла за деца преди години, в момента Варна разполага със 115, каза националният консултант по педиатрия за Североизточна България и ръководител на детската клиника по белодробни заболявания доц. д-р Иван Гълъбов. Поводът да го потърсим бе сигнал от майка, според която във варненските болници вече нямало място за деца.

"По 5-6 деца средно приемаме и изписваме на ден, това е обичайна натовареност през тези месеци - като се започне от декември, до март. Най-често приемаме деца с респираторни заболявания, доста от тях са с пневмонии и бронхиолити", каза завеждащият детското отделение в МБАЛ "Св. Анна" д-р Русанка Йорданова. "В момента имаме 22 настанени деца, свободните ни легла са три. Голяма част от контингента ни е от малцинствата, които обикновено търсят медицинска помощ в спешния кабинет на болницата", допълни още тя. Според нея, обичайна практика била да не се търсят личните лекари, а направо да се търси Бърза помощ, но през това време заболяването вече е напреднало, каза още д-р Йорданова. Детските лекари са категорични, че респираторните заболявания, особено при децата до 1 г., обикновено протичат с дихателна недостатъчност, в болницата имало и малчугани, които вече били сменили 2-3 антибиотика, без болестта да е надвита, затова им се прилага инжекционно лечение.

"От близо две седмици нямаме свободни легла. 93 са местата в трите детски клиники на МБАЛ "Св. Марина", но в сезона на бронхобелодробните заболявания те са пълни", каза доц. Гълъбов. Той допълни, че пневмониите и бронхиолитите са остри заболявания и когато при тях няма места, ги поема отделението в МБАЛ "Св. Анна". Вариантът за разрешаване на проблема е било изграждането на център "Майчинство и детство", за който обаче вече не се говори. "Обмисляше се старата АГ болница да се превърне в такъв център, впоследствие се говореше за изграждането на нова сграда в двора на Окръжна болница, но в скоро време не виждам изход от ситуацията", допълни доц. Гълъбов.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: