Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавни субсидии кърпят бюджета на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 21.10.2008Коментари (1)609
© Varna24.bg
Държавни трансфери в размер на 11 млн. лв. ще закърпят дупките в приходната част на бюджета на община Варна. Това стана ясно вчера на заседанието на комисията "Финанси и бюджет", на която администрацията представи изпълнението на бюжета към 9-месечието и актуализацията му. Според изготвеното от общината предложение макрорамката се коригира от 225 млн. лв. на 227,8 млн. лв. При представянето на изпълнението обаче стана ясно, че сериозно затруднение ще има администрацията в достигането на доста от първоначално заложените стойности в проекта. Като най-тревожно шефът на дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова обрисува раеализирането на проходи от продажбата на общинско имущество. Там изоставането е от 29 млн. лв. Именно и това е причината да се коригира индикативната цифра от 32 млн. на 31 млн. лв. Според Господинова, сериозно са накърнени финансовите интереси на общините от въвеждането на възможността за доброволна регистрация по ДДС. Така голяма част от фирмите вече избягват патентния данък, който се администрира от местната власт. Според предварителните разчети общината е очаквала приходи по това перо в размер на 4,6 млн. лв. До края на септември са събрани малко над 900 000 лв. Това наложи и корекцията на 1,6 млн. лв. Сериозен спад има и в събраните средства от налога, начисляван върху продажбата на недвижимите имоти.

Съществена роля за попълване на приходната част ще имат и средствата от различните европейски програми, по които общината е бенефициент, добави председателят на ресорната комисия Янко Станев.

За първи път съм свидетел на подобна ситуация общината да има проблем с изпълнението на приходната част в бюджета, заяви Пламен Начков. Той добави, че винаги до момента споровете са били за това към кои проекти да се насочат средствата, но не и откъде да се набавят те. По думите му, са и нереални сочените от администрацията превишения на приходите от различните данъци и такси спрямо предходната година. Сравняват се несъпоставими стойности, след като за 2008-а завишихме ставките неколкократно, заяви Начков.

Общо постъпилите в общинската хазна средства за деветте месеца на годината са 130 074 495 лв. Към момента по инвестиционната програма на града, която е на стойност 64 млн. лв., са разплатени 22 млн. лв. Това се дължи на факта, че за много от обявените обществени поръчки едва сега стартира изпълнението. Според Начков, обаче е необходимо администрацията да направи сериозен анализ на това кои задължения могат да бъдат разсрочени за следващата година. Общината може да си позволи търговски кредити в размер на около 3-4 на сто от общата макрорамка, на мнение е червеният съветник. Янко Станев обаче заяви, че е било необходимо още в началото на годината финансовата стабилност на общината да се гарантира с банков кредит, когато са предлагани изгодни условия.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
e
на 21.10.2008 г.
0
 
 
Ко не бяха купили тъпите палми. Правили града хубав - прекрасно, но момента, в който подкарате собствената си кола от дупка в дупка... Варна трябва да е най-богария град в БГ, обаче яко се бърка в кацата с мед
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: