Да се засили контролът върху здравето на персонала в кухните на ресторантите и хотелите. За това настояват от Агенцията за безопасност на храните. Поводът за реакцията им са случаите на хранителни отравяния от последния месец, за които е установено, че всички те са причинени от заболели служители, предаде Дарик. От контролното ведомство са изпратили предложение към Министерство на здравеопазването за промяна на наредбата за здравния статус на персонала, както и за нейния по-строг контрол.
Тревожното в случая е, че хранителни отравяния се получават не само в малките капанчета с видимо съмнителна хигиена, но и в скъпи ресторанти.
На форум във Варна Тенчо Тенев, зам.-директор на Агенцията за безопасност на храните, обясни: "В хотели 5 звезди с изключителни системи за безопасност на храните, само че персоналът не ги спазва. Собственикът е купил и маски, и ръкавици за кухнята, само че никой не ги слага. Явно трябва един по-сериозен контрол на персонала".
От 14 май досега инспекторите от агенцията са извършили 670 проверки на ресторанти и хотели, като резултатите са обнадеждаващи - 3 обекта с временно преустановена дейност, 40 кг негодни храни, които са унищожени, 10 акта за констатирано нарушение. През миналата година през лятото са бракувани 10 т храни, а 63 обекта са останали затворени, разкри Венцеслава Тасева, зам.-директор на Агенцията за безопасност на храните
За да се сведат тези случаи до минимум, в петък Агенцията за безопасност на храните ще открие четири приемни за сигнали - в Албена, Златни пясъци, Несебър и Поморие.
Сигнали може да се подават и на горещия телефон на агенцията: 0700 122 99. |