Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По съвместен с Франция проект обучават санитарите за болногледачи
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 07.04.2009Коментари (0)972
Първият в България "Център за професионално обучение на санитари" изпрати първите си 30 курсисти, обучавани в продължение на три месеца и успешно положили устен и писмен изпити. В първата група за 30 места са се съревновавали 110 кандидати. Големият интерес ще бъде задоволен с още един или два курса, като обучението ще започне още през тази есен, съобщи ръководителят на проекта от страна на Университетската болница "Св. Марина" доц.д-р Валерия Калева. Този център е резултат от успешен проект на МБАЛ "Св. Марина" и партньорското участие на Център за професионално обучение "Сен Мишел" в Малетроа, Франция с директор Сесил Рийю и Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов" във Варна.

Целта на този център е професионално обучение на младши медицински персонал в съответствие с модерната концепция за глобален подход и екипна грижа към болния. Санитарите добиват нови умения и по-добра квалификация, за да бъдат надежден помощник на лекарите и медицинските сестри в ежедневните грижи за пациентите. Стремежът е да се достигне европейското ниво и преди всичко това на Франция, която е въвела най-добрата здравна система на континента. Засега се обучават служители на МБАЛ "Св. Марина", но към курса проявяват интерес и други лечебни заведения, болнични асоциации и агенции по труда, така че в по-далечна перспектива се предвижда по проекта, който продължава и занапред, да се обучават кадри от цялата страна, допълни доц. Калева. На втори етап амбицията на партньорите от настоящия проект е той да прерастне в качествено нова форма на обучение на младшия медицински персонал, отговаряща на европейските стандарти за професията "болногледач" с признаване и утвърждаване на тази нова медицинска специалност в България. От страна на варненските партньори дават много висока оценка за помощта на френските колеги, които поемат на свои разноски пребиваването и обучението на стажанти и специализанти от болницата в центъра "Сен Мишел". От друга страна се предвижда френски кадри да дойдат на работа в УМБАЛ "Св. Марина", като техният престой ще бъде полезен за по-пълната обмяна на опит между сродните специалисти.

В Световния ден на здравето първите курсисти получиха своите сертификати, удостоверяващи успешното завършване на обучението си. Отличия на Медицинския университет и МБАЛ "Св. Марина" бяха връчени и на директора на Центъра "Сен Мишел" Сесил Рийю и на директора на болничния комплекс г-н Беноа Нутре. Г-жа Рийю обясни, че първите контакти с болницата и университета датират отпреди шест години и по договора се работи по различни проекти, част от които са с катедрата по здравен мениджмънт с ръководител доц. Еманула Мутафова в Медицинския университет.

Доц. Калева изказа задоволството си от проведения курс и даде много висока оценка на активността на участниците в него, които с много голям интерес посещаваха часовете за теория и практическите стажове. Самите обучаващи курсистите също са подготвени от френските специалисти, което гарантира високото ниво на представания в лекциите материал.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: