Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пожарната ни предупреждава за внимание от пожари през зимата
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 30.11.2012Коментари (0)672
© Varna24.bg
С настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари. През изминал такъв период във Варненска област са възникнали 140 произшествия, от които 34 броя са пожарите със загуби, а 106 бр. са без загуби, т.е. в комини. Най-много пожари са възникнали в покриви и помещения на сгради от строителни неизправности в комините - 15 бр., почти същият брой - 14 са и пожарите възникнали от неправилно ползване или технически неизправности в отоплителни уреди на твърдо гориво, съобщават от варненската пожарна. 

Анализа на данните показва, че преобладаващият брой пожари - 85% - са свързани с отопление на помещения с печки на твърдо гориво, като по равно се разпределят запалванията на близкостоящите горими материали от печките и от комините. Пожарите без загуби - 106 бр., са също в комини на помещения и сгради, отоплявани на твърдо гориво.

И през настъпващия отоплителен сезон ще бъдат използвани различни начини за отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.

При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че неизползваните дълго време комини може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки.

Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации.
При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта газопълначни. Възможни са неправилно устройване на локалните отоплителни уреди и използване на нестандартни или неизправни такива, което увеличава опасността от възникване на пожари.

В тази връзка органите на пожарна безопасност и защита на населението извършват проверки в обектите, като се акцентира върху учебни, детски и здравни заведения, търговски обекти и други подобни. Особено внимание се обръща на състоянието на електрическите инсталации; изправността; начина на монтаж и използването на отоплителните уреди; състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли; условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене; състоянието на пътищата, водоизточниците, уредите за първоначално пожарогасене и други. Съвместно с общинските администрации се извършва превантивна дейност в социалните домове и жилища за осигуряване своевременна защита от пожари на самотноживеещи, трудноподвижни и лежащоболни граждани.

При проверките, за констатирани нарушения, органите за пожарна безопасност и спасяване налагат санкции от 200 до 2000 лева на виновните длъжностни лица и спират от експлоатация неизправни и нестандартни отоплителни и нагревателни уреди и ел. инсталации. При възникване на проблемни въпроси, свързани с осигуряването на пожарната безопасност през отоплителния сезон, граждани, фирми и организации могат да се обръщат към съответната районна служба за пожарна безопасност и защита на населението за консултации.

НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ПОЖАРИ:

І. Преди настъпване на есенно-зимния период:
o отоплителните уреди и съоръжения се проверяват и при необходимост се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност. Да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди;
o Комините и димоотводните тръби се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;
o Комините, предвиждани за скари, фритюрници и други подобни, се осигуряват с негорими мастни филтри (мазниноуловители), които се почистват периодично съгласно инструкциите на производителите.
Извършените мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност на отоплителните уреди и съоръжения, посочени по-горе, се удостоверяват с протокол.

ІІ. При експлоатацията на отоплителните и вентилационните инсталации, уреди и съоръжения не се разрешава:
1. използването на неизправни инсталации, уреди и съоръжения, както и в несъответствие с техническите изисквания за техния монтаж и експлоатация;
2. съхраняването на газовите бутилки в помещения под равнището на околния терен;
3. употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване;
4. сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите;
5. използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи;
6. принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи;
7. повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили;
8. оставянето без наблюдение на печки с твърдо, течно и газово гориво и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);
9. разполагането на локални отоплителни уреди и на димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.

Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: