Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С акция във Варна насърчават отговорното поведение на младите хора на пътя
Автор: Екип Varna24.bg 07:30 / 18.10.2013Коментари (0)606
© Varna24.bg
Днес от 9:00 часа сдружение "Отворена младеж", съвместно със сектор "Пътна полиция" към Областна Дирекция на Министерство на вътрешните работи в град Варна, ще проведе последната - седма акция от текущата си кампания за насърчаване на отговорното поведение на младите хора на пътя. Събитието ще се състои в Пленарната зала на Община Варна. Акцията се провежда със съдействието на Община Варна, които предоставят залата, а участие ще вземат доброволци от дирекция "Превенции" при Общината, както и със съдействието на Регионален инспекторат на образованието - Варна.

До момента в кампанията са взели участие 489 младежи от Благоевград, Кюстендил, Враца, Видин и Шумен, като резултатите от паралелно провежданата анкета с участниците коренно се промениха с включване на данните от последните три града.

26% процента от младежите смятат, че най-ефективният начин за намаляване на жертвите по българските пътища в краткосрочен план е провеждането на информационни и превантивни кампании, 24% - увеличаване на глобите, а 20% виждат решението в подобряване на пътната инфраструктура. В дългосрочен план самите промените в законодателството излизат на преден план с 27% следвани от подобряване на пътната инфраструктура с 25%. Превантивната работа остава на трето място с 18% подкрепа.

41% от младежите смятат, че превантивните кампании имат най-голям ефект за повишаване на информираността сред участниците в движението по пътищата. 34% отдават предпочитанията си на засилване на мерките за спазване на правилата от страна на съответните органи.

76% от анкетираните смятат, че шофирането след употреба на алкохол или наркотици, независимо от количеството, носи най-големи опасности на пътя.

87% от обхванатите младежи смятат, че кампанията, която провеждаме в момента, повлиява нагласите на участниците в движението и й дават оценка 5 (70%) и 4(18%) по скала от 0 (отрицателна) до 5(положителна).

Във Варна за повишаване на информираността на младежите относно различни аспекти на участието им в пътното движение, представителите на "Отворена младеж" ще използват комплексен подход, съчетаващ:
- интерактивни презентации;
- въпросници;
- високотехнологични инструменти - симулатор за екошофиране, алко- и наркоочила, кантар и пъзел.

За първи път ще се тества комплексен подход и при организацията на събитията като за младежите ще работят едновременно експерти от сдружението, екип от стажанти и специално-обучени доброволци на местно ниво. Младите хора, които се тестват на екосимулатора, ще получат сертификат с личните си постижения като екошофьори, а тези, които отговорят на въпросника - еднократен тест за самоконтрол на концентрацията на алкохол в кръвта.

Кампанията се провежда като част от проект "ЖИВОТИ" (от англ. LIVES - Local Innovativead Venturesto Ensure quality in youth road Safety promotion / местни новаторски приключения за осигуряване на качество на насърчаване на безопасното поведение на младите хора на пътя), който подкрепя усилията на неправителствени организации от страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа в посока повишаване на безопасността на пътя. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез програма "Младежта в действие", Дейност 4.4.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: