© Impact Press Group | | Десетина дни преди големия празник Никулден шаранът на рибната борса държи твърда цена от 6 лв. за килограм. За толкова по някои месарски магазини може да се купи и кило свински бут без кост или плешка. Търсенето обаче все още не е голямо, тъй като по традиция нашенецът обича да пазарува рибата за Никулден в последния момент, обикновено ден преди да нареди софрата. Тази година сметката няма да е тънка - за да се спретне маса за четиричленно семейство, ще трябва да се отделят поне 30-ина лева, сочи грубата сметка. Ако фамилията държи на традицията, задължително е основното меню да е пълнен шаран. По цени към днешна дата само за рибата без гарнитури и салати трябва да се бръкнете поне за 12 лв. Кулинарите знаят, че истинският пълнен шаран се прави с риба не по-малка от 2 кг. Ако чакате гости, трябва да се бръкнете поне за 20-атачка, тъй като ще ви трябва 3-килограмов шаран. Дори продуктите за плънката и подправките да са евтини, към рибното ястие задължително ще добавите поне една салата, а тя ще ви бръкне в джоба за още 3-4 лева, плюс малко варени или пържени картофки за гарнитура, т.е. още левче отгоре. Към това задължително трябва да добавим бутилка вино и безалкохолното за децата и сметката дори ще надхвърли 15 евро.Масрафът, разбира се, може да мине и по тънката лайстна, ако замените шарана с по-евтина риба. Толстолобът например, който има много вкусно месо, се харчи на борсата за 3 лв. килото, т.е. наполовина. Ако не държите на шаранова риба с люспи, макар че такава е традицията за Никулден, може да наобиколите борсата за граца. Тази година едрият сафрид е кът, пък и да го има, грацата е по-евтина - прясна може да я намерите за 2,50 - 3,50 лв. килограма. Едно кило стига за четиричленно семейство. С 8 лв. пък осигурявате рибното никулденско меню, ако решите да минете с чернокоп. Сега му е сезонът, вкусен е, става и на скара, и пържен на тиган, а борсата буквално ври от него. За 6 лв. килото може да напазарите и прясна кая, а пъстървата се харчи за 8 лв. килограма.
В крайна сметка, каквото и да метнете в тигана или на скарата, важното е да почетете празника и да сте в добра компания. Все пак Никулден е веднъж в годината.
Източник: в. "Черно Море" |