Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сменят старите водомери, ако покажат отклонения
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 02.11.2012Коментари (7)9912
© Varna24.bg
Всички водомери над 10-годишна възраст подлежат на проверка и евентуална смяна, ако покажат отклонения, информираха от ВиК - Варна. Оттам припомнят, че
доставката, монтажът, проверката, поддържането и ремонтът на индивидуалните водомери в жилищата са задължение на потребителите. Задължителна е периодичната проверка на всеки 10 години. Проверката се удостоверява със знаци по реда на Наредбата за средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол. При липса на този знак или при наличие на знак с изтекла давност инкасаторите от "ВиК - Варна" ООД правят предписание за периодична проверка на съответния водомер или за смяната му с нов, отговарящ на изискванията на чл. 33, ал. 4 от Наредба №4.

Разходите за проверка, ремонт и подмяна са за сметка на потребителите. В тази връзка абонатите на дружеството, получили препоръка за подмяна на водомера, могат да избират между три варианта - да направят проверка за пригодността му, да си закупят нов уред, който да бъде монтиран от служители на водното дружество, или да се обърнат към фирма партньор на ВиК, която да демонтира, достави и монтира новото устройство.

В първия случай абонатите трябва да заплатят на касата на "ВиК - Варна" ООД сумата от 14,70 лв. за демонтаж на настоящия си уред за отчитане. Служител на дружеството ще посети абоната в дома му и ще демонтира водомера, за да му бъде направена периодична проверка по силата на чл. 34а, ал. 2, или в сервиза за водомери към дружеството. Ако средството за измерване е преминало проверката и е поставен актуален знак, абонатът следва да заплати на касата на дружеството сумата от 18,30 лв. за монтаж и пломбиране на холендъра на изправния водомер. Служител на ВиК - Варна, монтира и пломбира водомера. Ако той е неизправен, абонатът следва да го ремонтира или да закупи нов водомер. За времето на проверката се монтира подходящ заместител.

Ако вече сте закупили нов водомер, отговарящ на стандартите, трябва да заплатите на касата на ВиК 25 лв. за демонтаж, монтаж и пломбиране. Подмяната се извършва от служител на дружеството.

В третия случай абонатът може да се обади на фирмите, упълномощени от "ВиК - Варна" ООД за подмяна на индивидуални водомери. Техни представители посещават абоната, подменят с нов водомер, отговарящ на всички нормативни изисквания, и го пломбират. Сумата, която заплаща абонатът на място за подмяната и пломбирането на новия водомер, е 60 лв.

Телефоните за връзка с ВиК - Варна, и фирмите са изписани на сведенията за ремонт, които инкасаторите връчват на абонатите, чиито водомери следва да бъдат проверени и/или подменени. Право на абоната е сам да избере един от тези три варианта за проверка и/или подмяна на водомера, който е най-удобен за него, обясниха от ВиК - Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.11.2012 г.
0
 
 
Не може да бъде уважавана държава, която с лека ръка решава че ще побърка цялото си население, като ги принуждава без всякакъв смисъл да: 1. осигурят в работно време човек в къщи за да им свалят водомерите за да ги закарат в лаборатория 2. да им сложат като заместител за неизвестно време "права връзка", за което да им начисляват потребление "на база" 3. височайша лаборатория да провери срещу скромните 20-25 лева водомера (преставете си колко пари са това в нацинален мащаб и в кои фирми отиват!? 4. ако решат да ти кажат, че нещо не е наред (което в 90% от случаите ти е гарантирано) - да те накарат да си купиш нов водомер за около още 50 лева 5. да изивикаш още едни "комисионери" да ти го монтират; 6. да извикаш (пак в работно време) първите "комисионери" да ти го пломбират пак срещу някакви други пари?! 7. и всичко това да се повтори отново след 5 години!!! Невероятно! След като всичко това може да се замери по входове и ако има някакво съществено разминаване от общите показания, тогава да се пристъпва към подобно безумие. Е-е - няма такава държава! Но за да е ясно на кой дължим това освен на народните ни избранници, заповедта за 5-те години дължим на Ани Тодорова - председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Честит ни още един милионер, скромна рожба на поредния монополен рекет в тази скапана държава. Да ни е честито - пак да гласуваме за същите боклуци, които направиха възможно подобна мутраджийска демокрация.
Aнонимен
на 03.11.2012 г.
0
 
 
Отговор на предния коментар: ЕОН са частна фирма-консеционер и т.н. ВиК е общинска фирма. Частниците от ЕОН не ви харесваха, поне харесайте общинското.
Aнонимен
на 03.11.2012 г.
0
 
 
Имам къща в едно провадийско село и от ВИК Провадия безплатно си смениха водомера с техен. Измерителният уред е този който продава услугата. ЕОН как си сложиха техни електромери.
0
 
 
Абе,ВИК-то на циганите водомерите на колко години станаха?!?
Aнонимен
на 02.11.2012 г.
+1
 
 
Аз пък ще си купя водомер от фирма която не се препоръчва от ВиК да не излезе после че плащам повече вода от колкото със стария водомер.ПО света хората невярвам на всеки 10 години да си сменят водомерите, и куп други неща.Който тук се изискват само за да може някой да си пълни джоба.
Aнонимен
на 02.11.2012 г.
+1
 
 
Малката подробност е, че инкасаторите служители на ВиК ти казват, че трябва да се смени и ти дават номер на точно определена фирма. А фирмата е онази, която си позволява да заплашва абонатите на ВиК в своите обяви. Дали на някой шеф на ВиК ще му хрумне да направи нещо за тази порочна практика? Едва ли. Или тази фирма е неофициално на някой от тях или са прекалено заети с по-мащабни мошеничества...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: