Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ТЕЦ Варна: Обещахме и ще увеличим заплатите
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 29.01.2009Коментари (0)1258
© Impact Press Group
Ръководството на ТЕЦ "Варна" заяви, че поетият ангажимент за увеличение на заплатите ще бъде спазен. Това стана ясно вчера по време на разговорите с представители на синдикатите във връзка с техните искания за увеличаване на работната заплата и подобряване условията на труд в централата.

Ръководството на централата е обезпокоено от формите на комуникация, които представителите на синдикалните организации „Подкрепа" и КНСБ са избрали. Ян Вавера, председател на Управителния съвет на ТЕЦ "Варна", припомни, че през декември 2008 г. дружеството е предложило през настоящата година увеличението на брутните работни заплати да бъде 12%. Това предложение е било отхвърлено от синдикатите, които са предпочели да се придържат към формулата от Колективния трудов договор - официалната инфлация, съгласно Националния статистически институт (НСИ), за предходната година плюс 2%.

В момента, ръководството на централата предлага именно изпълнението на ангажиментите поети в Колективния трудов договор: увеличение на брутната заплата с 9,8%. Във връзка с разногласията със синдикатите за размера на инфлацията, ръководството на ТЕЦ "Варна" е отправило запитване към НСИ за стойността на официалната средна годишна инфлация за 2008 г. Дружеството има писмено становище от НСИ - Варна, че годишната инфлация за 2008 г. е 7,8%.

„Смятам, че предложението на дружеството за 10% увеличение на заплатите е добро в ситуация на икономическа криза и при финансовите трудности, които компанията изпитва", заяви Ян Вавера по време на преговорите. През 2008 година средната брутна работна заплата в ТЕЦ „Варна" е била 1050 лв., докато през третото тримесечие на същата година средната за бранша заплата е 938 лв. Заплатите в ТЕЦ "Варна" са над средните и за региона. Според официални данни средната месечна заплата в България през третото тримесечие на 2008 г. е била 523 лв.

Исканията на синдикатите за увеличение на възнагражденията не могат да бъдат изпълнени, особено в настоящата ситуация на световна финансова криза и тежки икономически условия. Не по-маловажен е фактът, че през изминалата година 80 на сто от произведената електроенергия е продадена на обществения доставчик по регулирани цени, което е довело до загуби за централата. Въпреки това, ръководството на ТЕЦ "Варна" успява да запази тенденцията за увеличение на възнагражденията.

Оптимизирането на работата в централата, с цел намаляване на разходите, изисква съкращаване на припокриващите се дейности и възлагането на несвойствените - пералня, медицински пункт и др. на външен изпълнител. Ръководството е поело ангажимент съкращенията да се извършват поетапно и плавно. В момента на щат в дружеството са 632 души, а към края на годината техният брой трябва да достигне 550 души.

Ръководството на ТЕЦ "Варна" вярва, че с диалог и коректно отношение бързо ще се стигне до споразумение, удовлетворяващо и двете страни.




Още по темата: общо новини по темата: 44
05.01.2015 »
29.12.2014 »
23.12.2014 »
22.12.2014 »
19.12.2014 »
13.12.2014 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: