Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ТЕЦ Варна: Обещахме и ще увеличим заплатите
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 29.01.2009Коментари (0)1258
© Impact Press Group
Ръководството на ТЕЦ "Варна" заяви, че поетият ангажимент за увеличение на заплатите ще бъде спазен. Това стана ясно вчера по време на разговорите с представители на синдикатите във връзка с техните искания за увеличаване на работната заплата и подобряване условията на труд в централата.

Ръководството на централата е обезпокоено от формите на комуникация, които представителите на синдикалните организации „Подкрепа" и КНСБ са избрали. Ян Вавера, председател на Управителния съвет на ТЕЦ "Варна", припомни, че през декември 2008 г. дружеството е предложило през настоящата година увеличението на брутните работни заплати да бъде 12%. Това предложение е било отхвърлено от синдикатите, които са предпочели да се придържат към формулата от Колективния трудов договор - официалната инфлация, съгласно Националния статистически институт (НСИ), за предходната година плюс 2%.

В момента, ръководството на централата предлага именно изпълнението на ангажиментите поети в Колективния трудов договор: увеличение на брутната заплата с 9,8%. Във връзка с разногласията със синдикатите за размера на инфлацията, ръководството на ТЕЦ "Варна" е отправило запитване към НСИ за стойността на официалната средна годишна инфлация за 2008 г. Дружеството има писмено становище от НСИ - Варна, че годишната инфлация за 2008 г. е 7,8%.

„Смятам, че предложението на дружеството за 10% увеличение на заплатите е добро в ситуация на икономическа криза и при финансовите трудности, които компанията изпитва", заяви Ян Вавера по време на преговорите. През 2008 година средната брутна работна заплата в ТЕЦ „Варна" е била 1050 лв., докато през третото тримесечие на същата година средната за бранша заплата е 938 лв. Заплатите в ТЕЦ "Варна" са над средните и за региона. Според официални данни средната месечна заплата в България през третото тримесечие на 2008 г. е била 523 лв.

Исканията на синдикатите за увеличение на възнагражденията не могат да бъдат изпълнени, особено в настоящата ситуация на световна финансова криза и тежки икономически условия. Не по-маловажен е фактът, че през изминалата година 80 на сто от произведената електроенергия е продадена на обществения доставчик по регулирани цени, което е довело до загуби за централата. Въпреки това, ръководството на ТЕЦ "Варна" успява да запази тенденцията за увеличение на възнагражденията.

Оптимизирането на работата в централата, с цел намаляване на разходите, изисква съкращаване на припокриващите се дейности и възлагането на несвойствените - пералня, медицински пункт и др. на външен изпълнител. Ръководството е поело ангажимент съкращенията да се извършват поетапно и плавно. В момента на щат в дружеството са 632 души, а към края на годината техният брой трябва да достигне 550 души.

Ръководството на ТЕЦ "Варна" вярва, че с диалог и коректно отношение бързо ще се стигне до споразумение, удовлетворяващо и двете страни.




Още по темата: общо новини по темата: 44
05.01.2015 »
29.12.2014 »
23.12.2014 »
22.12.2014 »
19.12.2014 »
13.12.2014 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: