Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВАС не уважи искане на гражданин срещу община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 09.07.2008Коментари (0)697
© Varna24.bg
ВАС не уважи искане на гражданин срещу община Варна. С решение, постановено по адм. дело № 6636/2008 г., тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение от 12.03.2008 г. на Варненския административен съд (АС-Варна) и отхвърли като неоснователен предявения от Стоян Стефанов иск по чл. 203 от АПК, във връзка с чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), за обезщетение за претърпени неимуществени вреди срещу община Варна в размер на 2000 лв. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВАС.

Съдебният състав приема за основателна касационната жалба на кмета на Варна срещу решението на АС-Варна, с което е уважен (за сумата 1000 лв.) предявеният от Стоян Стефанов иск. Ищецът - ученик в спортно училище със специалност „плуване", провеждал тренировки в басейн „Приморски", стопанисван от община Варна. Установено е, че на 3-4.12.2006 г. съдържанието на хлор във водата на басейна е било около 2 %, а допустимата стойност е 0,6 %, съгласно Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка. Ищецът тогава тренирал в басейна, вследствие на което получил увреждания - „иритативен контактен дерматит", за което съдебният медик е дал заключение, че това заболяване е вследствие действието на химични вещества. Извършена била проверка за предозирането на хлор и било установено, че то се дължи на поведението на един от дежурните работници. АС-Варна е приел, че е приложим чл. 1 от ЗОДОВ - „държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност".

Според ВАС, изводите на АС-Варна са неправилни и незаконосъобразни и очевидно не се прави разграничение между отговорността на държавата и общините по чл. 203 от АПК (респективно ЗОДОВ) и института на „непозволеното увреждане", уреден в чл. 45 и следващи от Закона за задълженията и договорите. В чл. 7 от Конституцията е предвидено, че държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Този принцип е залегнал и в чл. 203 от АПК. В кръга на органите на държавна власт влизат всички органи, които по един или друг начин са придобили по силата на закон властническо правомощие, а „длъжностни лица" са тези, които осъществяват определена служебна функция и задължение. Според тричленния състав на ВАС, в конкретния случай не може да се приеме, че физическото лице, което е нарушило цитираната Инструкция № 34 и е предозирало съдържанието на хлор в басейна, е „длъжностно лице", осъществяващо административна дейност по смисъла на чл. 1 от ЗОДОВ. „Лицето, неизпълнило задължението си за правилната употреба на химикали, не е „длъжностно лице" по смисъла на закона, то осъществява определена работа, но тя не е от тези действия, които могат да ангажират отговорността на държавата по реда на ЗОДОВ" - пише в мотивите на съдебното решение. Според закона, задължително изискване е действието или бездействието да са извършени от длъжностно лице при изпълнение на служебната му дейност, която обаче трябва да има административен характер. Очевидно, работникът (назначен и след инцидента уволнен като „билетопродавач"), който не е изпълнил определени задължения за правилно хлориране на басейна, не може да бъде длъжностно лице, осъществяващо административна дейност. Ето защо, ВАС приема, че в случая не са налице предпоставките по чл. 203 от АПК за уважаване на предявения от ищеца иск.

„Приетото от АС-Варна наличие на бездействие на община Варна, изразяващо се в неупражняване на контрол върху дейността на служител, ангажиран в експлоатацията на басейна, е неправилно, като се има предвид, че този служител не е длъжностно лице и не осъществява административна дейност. Безспорно, увреждане за ищеца е налице, но искът, предявен с правно основание чл. 203 от АПК, е неоснователен" - пише в мотивите на решението на ВАС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: